Pe fondul amenințărilor teroriste și al preocupărilor legate de migrația ilegală, Franța a decis să mențină până la 30 aprilie 2025 controalele la frontierele interne.
Autoritățile franceze au anunțat Comisia Europeană enținerea, de la 1 noiembrie 2024, a controalelor cu cele șase țări vecine– Belgia, Spania, Luxemburg, Elveția, Germania și Italia, relatează Schengen.News.
”Amenințări serioase la adresa politicii publice, ordinii publice și securității interne, reprezentate de activitățile teroriste la nivel înalt, prezența tot mai mare a rețelelor criminale care facilitează migrația ilegală și contrabanda și fluxurile de migrație care riscă infiltrarea persoanelor radicalizate” sunt motivele invocate de Franța în Notificarea transmisă Comisiei Europene privind reintroducerea controalelor la frontieră.
De asemenea, Franța a transmis Comisiei Europene că traversările ilegale prin Marea Mânecii și Marea Nordului, precum și creșterea violenței în rândul migranților din zonele coastei din nord (Dunkerque și Calais) sunt, de asemenea, motive pentru păstrarea controlelor.
Potrivit autorităților franceze, creșterea violenței în rândul migranților în aceste zone duce la situații tensionate și periculoase, în care sunt implicați migranți și forțele de ordine.
Franța a introdus controale la frontieră de aproape un deceniu
Motivul anterior pentru care Franța a introdus controale la frontieră în mai 2024 până la 31 octombrie 2024 au fost Jocurile Olimpice și Paralimpice organizate în această vară. Țara menține controale la frontieră din 2015, de aproape un deceniu.
Atacurile teroriste de la Paris din 15 noiembrie au determinat guvernul Franței să informeze Comisia Europeană despre reintroducerea temporară a controalelor la frontieră din 14 decembrie 2015, care trebuiau să dureze până la 26 mai 2016. Cu toate acestea, de atunci, controalele au fost extinse de mai multe ori.
Invocând diferite motive, până în prezent autoritățile franceze au sesizat Comisia Europeană de aproape 20 de ori cu privire la extinderea acestei măsuri.
În conformitate cu Codul frontierelor Schengen (SBC), statelor membre ale UE li se permite să introducă controale temporare la frontieră. Totuși, trebuie aplicată ca măsură de ultimă instanță inițiată în stații excepționale.
De asemenea, este permisă prelungirea controalelor la frontieră, în conformitate cu SBC, iar perioada totală nu trebuie să depășească șase luni.
Francezii vor mai multă ordine la granițe
Potrivit France 24, săptămâna trecută, Bruno Retailleau, la scurt timp după preluarea mandatului de ministru de Interne al Franței, a promis măsuri mai stricte pentru oprirea migrației ilegale. Retaileau și-a exprimat îngrijorarea legată de migrația în masă, indicând că țara ar putea fi copleșită de fluxurile migratorii.
Potrivit Frontex, din ianuarie până în septembrie, la frontierele externe ale UE au fost detectate 166.000 de încercări de trecere frauduloasă a frontierei.
În ciuda faptului că statisticile au scăzut cu 42% în comparație cu cele înregistrate în primele nouă luni ale anului 2023, preocupările legate de migrația ilegală au determinat țări din Zona Schengen să introducă sau să reintroducă controale la frontieră. Austria, Germania, Norvegia și Danemarca sunt țările care au notificat ultimele Comisiei UE cu privire la deciziile lor privind controalele la frontieră.