Site icon TIMP ROMÂNESC

Mii de romi ar putea fi despăgubiți de statul suedez

Mii de romi ar putea cere despăgubiri, după ce o listă întocmită de poliţia din Suedia a fost considerată că le-a încălcat drepturile. Poliţia din Skane a declarat că a întocmit lista cu 4.700 de nume pentru „a-i ajuta în combaterea criminalităţii”. Cu toate acestea, o comisie a decis că lista aduce prejudicii, deoarece duce la monitorizarea unor romi care nu au făcut nimic greşit. Lista, despre care comisia a spus că este rezultatul mai multor ani de muncă, conţine numele a 200 de persoane decedate, alături de nume de copii şi cele ale rudelor îndepărtate ale romilor care trăiesc în Suedia.

Poliţia din Skane ar putea plăti acum sute de mii de lire sterline, ca urmare a deciziei Comisiei pentru securitate şi protecţia integrităţii, întrucât fiecare dintre cele 4.500 de persoane în viaţă listate are dreptul la despăgubiri.

Hotărârea a constatat că nu există „niciun motiv clar” pentru existenţa acestei liste, adăugând: „Un scop nedefinit nu oferă un cadru pentru date cu caracter personal, care, în practică, subminează protecţia integrităţii persoanelor.”.

Comisarul Poliţiei naţionale suedeze, Bengt Svenson, a spus: „Sper şi mă rog la Dumnezeu ca aceasta să fie singura listă de acest fel. E supărător. Acest lucru este total inacceptabil şi nu-i pot înţelege scopul”. Vestea vine la doar o săptămână după ce militanţii europeni pentru drepturile omului au avertizat că relatările din mass-media despre fete dispărute, descoperite în familii de romi, riscă să perpetueze „vechi mituri” despre nomazi. Cazul Mariei, o fata blondă găsită la romi din Grecia, a şocat naţiunea, după ce s-a descoperit că aparţine unei familii bulgare, ducând la acuzaţii de răpire. Nils Muiznieks, comisarul Consiliului Europei, pentru drepturile omului, a declarat: „Cele mai multe rapoarte de ştiri, nu numai din Europa, ci din întreaga lume, au insistat asupra etniei familiilor de la care au fost luaţi copiii, propagând astfel vechi mituri care îi portretizează pe romi ca răpitori de copii„.

Între timp, Marea Britanie se pregăteşte să îşi deschidă porţile pentru mii de imigranţi români şi bulgari începând cu 2014, ca parte a acordurilor de liberă circulaţie în UE. Deşi romii reprezintă doar un mic procent din populaţia României, unii şi-au exprimat temerile că un număr disproporţionat de mare va veni, pentru că mulţi dintre ei trăiesc în sărăcie. Săptămâna trecută, David Blunkett, fostul ministru laburist de Interne, a avertizat că circumscripţia sa din Sheffield s-ar putea confrunta cu revolte rasiste, dacă migranţii ajung în număr mare acolo. El le-a cerut romilor să „îşi schimbe cultura” şi să îşi trimită copiii la şcoală, pentru a calma „tensiunile de înţeles” din zonă.

Exit mobile version