Site icon TIMP ROMÂNESC

Ministru britanic, lămurește cu e cu infractorii români

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a contestat duminică afirmaţiile „panicarde” conform cărora Londra se confruntă cu un val de infracţiuni româneşti, evidenţiind unele elemente de bază ale proiectului legislativ al guvernului pe tema imigraţiei, care urmează a fi dat publicităţii săptămâna aceasta, scrie The Guardian. Theresa May a clarificat că nivelul infracţionalităţii cetăţenilor străini prezenţi în capitala britanică este direct proporţional cu cota lor de reprezentare din populaţie.

 „Aproximativ o treime din infracţiunile din Londra sunt comise de cetăţeni străini şi cam o treime din populaţia Londrei este constituită de cetăţeni străini”, a spus ea la emisiunea Andrew Marr Show de la BBC.

Comentariile ei intervin după declaraţia făcută de şeful Europol, săptămâna trecută, că ameninţarea bandelor infracţionale româneşti nu va creşte în mod semnificativ după eliminarea restricţiilor impuse cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa britanică a muncii, din ianuarie. Liderul Partidului Independenţei Regatului Unit, UKIP, Nigel Farage, a afirmat în repetate rânduri că Marea Britanie se va confrunta cu un val de criminalitate românească şi bulgărească, din ianuarie anul viitor.

Rador anunță că ministrul de Interne britanic a confirmat că programul pilot iniţiat de Londra, care prevede amplasarea unor ofiţeri ai imigraţiei în secţiile de poliţie pentru identificaera şi procesarea suspecţilor străini, la arestare, va fi extins acum la nivel naţional. Ofiţerii vor realiza verificări pe loc, pentru a cerceta dacă suspecţii străini au condamnări precedente, sunt căutaţi în alte ţări sau se află în Marea Britanie în mod clandestin. Cei care nu vor fi condamnaţi pentru delictul presupus ar putea fi expulzaţi, dacă se va constata că se află ilegal în Marea Britanie sau că au dosar penal în alte ţări. Ei ar putea fi vizaţi de interdicţia de a mai veni în Marea Britanie timp de 10 ani. Doamna May a spus că mai mult de 1.000 de infractori străini au fost daţi afară, în ultimele luni, în cadrul acestui program pilot.

Un nou raport al departamentului informaţii al poliţiei, care va fi dat publicităţii luni, ar urma să afirme că în Marea Britanie sunt 5.500 de grupuri active ale crimei organizate. Acestea ar include 7.400 de infractori străini „extrem de dăunători” dintre cei 37.000 de membri ai bandelor.

Ministrul de interne a luat apărarea deciziei sale de a introduce abordarea „priorităţii expulzării în faţa apelului” pentru aproximativ jumătate din cei 64.000 de oameni care sunt expulzaţi în fiecare an, iniţiativă anunţată la conferinţa Partidului Conservator. Ea a insistat că procesul va rămâne corect: „Este greşit ca o persoană să poată rămâne în Regatul Unit, de exemplu în cazul infractorilor străini, şi să facă apel iar şi iar şi să-şi găsească drepturi suplimentare pentru a rămâne aici. Este important să admitem un drept echitabil la apel, dar în afara Regatului Unit”, a spus ea.

May a confirmat că proiectul imigraţiei care va fi dat publicităţii săptămâna aceasta va include restricţii pentru accesul migranţilor ilegali la sistemul de sănătate, de locuinţe şi beneficii sociale. Ea a spus că opţiunile avute în vedere pentru diminuarea „turismului pentru sănătate” includ solicitarea ca persoanele care se află temporar în Marea Britanie să plătească o contribuţie la sistemul de sănătate înainte de a avea acces la serviciile NHS.

O contribuţie de 200 de lire sterline a fost menţionată ca taxă posibilă pentru studenţii străini din afara UE. Ministrul de interne a spus că vrea de asemenea o aplicare mai fermă a actualelor aranjamente pentru recuperarea costurilor îngrijirilor medicale de urgenţă acordate cetăţenilor străini, de la ţările acestora.

May a lăsat deschisă şi posibilitatea revenirii la aplicarea pe străzile britanice a controversatei politici „plecaţi acasă, sau veţi fi arestaţi şi duşi cu duba”. Ea a refuzat să excludă utilizarea acestei măsuri, spunând că îi va încuraja pe cei care s-au aflat aici ilegal să plece în patria lor de bună voie şi evident că dacă ei se vor conforma guvernul va avea de câştigat”.

 Ea a conchis: „Ceea ce vom face va fi să evaluăm, iar după aceea vom lua o hotărâre”.

Exit mobile version