Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a avut marți, 5 aprilie, la sediul MApN, o întâlnire de lucru cu președintele Comisiei de afaceri externe, apărare și forțe armate din Senatul Franței, Christian Cambon.
Agenda discuțiilor dintre cei doi oficiali a cuprins aspecte de actualitate vizând situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului în desfășurare din Ucraina, deciziile și măsurile aliate adoptate la Summit-ul NATO, destinate consolidării posturii NATO de descurajare și apărare, respectiv cooperarea în cadrul UE și în plan bilateral.
Demnitarul român a adresat mulţumiri pentru angajamentul substanțial al Franței în ceea ce privește consolidarea prezenței aliate pe flancul estic al NATO. În acest context a făcut referire la vizita recentă, alături de omologul francez, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, cu ocazia dislocării celor peste 650 de militari din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, componentă a Forței de Răspuns a NATO cu nivel de reacție foarte ridicat/VJTF.
De asemenea, ministrul român al Apărării a subliniat relevanța unică a Summit-ului extraordinar NATO din 24 martie, în cadrul căruia, liderii aliați au adoptat decizii importante în vederea consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe întreg flancul estic, inclusiv decizia privind înființarea celor patru Grupuri de luptă în centrul și estul Europei. Astfel, demnitarul român a apreciat decizia Franței de a-și asuma rolul de națiune cadru pentru Grupul de luptă din România.
Privind cooperarea în cadrul Uniunii Europene, demnitarul român a apreciat că Busola Strategică, recent aprobată, reprezintă un document esențial în repoziționarea UE ca actor global, printr-o orientare strategică ce se bazează pe o evaluare comună a situației de securitate și prin reconfirmarea importanței cooperării UE-NATO pentru securitatea continentului european. În context, demnitarul român a subliniat rolul primordial al NATO pentru securitatea spațiului euro-atlantic și a reiterat importanța consolidării securității din vecinătatea estică imediată prin utilizarea întregului potențial al instrumentelor și politicilor UE pentru consolidarea rezilienței Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.
În final, ministrul Vasile Dîncu a reiterat importanţa continuării demersurilor privind sprijinul umanitar oferit Ucrainei, salutând în acest sens contribuţia Franței, concretizată în donații substanțiale, donații care au ajuns în Ucraina prin intermediul hub-ului umanitar logistic de la Suceava.