Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat ieri la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles.
Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție relațiile UE – Africa și situația drepturilor omului în lume, fiind astfel marcată aniversarea la 10 decembrie 2019, a Zilei Internaționale a Drepturilor Omului.
În debutul reuniunii, miniștrii de Externe europeni au avut un schimb de evaluări cu privire la teme de actualitate de pe agenda internațională.
În intervenția sa, ministrul Aurescu a ridicat ca punct pe agendă situația din Republica Moldova. Astfel, a prezentat evaluarea si poziția României cu privire la recentele evoluții politice de la Chișinău, accentuând asupra progreselor importante realizate în domeniul reformelor de către Republica Moldova în cele cinci luni de mandat ale Guvernului Maia Sandu, și asupra efectelor negative generate de schimbarea de guvernare determinată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. În context, a exprimat susținerea pentru o abordare UE în relația cu Republica Moldova bazată pe următoarele principii: monitorizarea atentă și strictă a acțiunilor Chișinăului în implementarea obligațiilor asumate în relațiile cu UE, în special a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător; condiționarea strictă a asistenței financiare și a sprijinului politic al UE de înregistrarea de progrese reale în realizarea reformelor și în funcție de angajamentul demonstrat prin fapte concrete și nu prin vorbe al Guvernului de la Chișinău, orientarea sprijinului cu prioritate către proiecte de interes direct pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru proiecte strategice de natură să sprijine conectarea acestora la spațiul european de valori și dezvoltare și, nu în ultimul rând, menținerea unității de acțiune și coordonării demersurilor la nivelul UE. Aceste elemente au fost transmise și direct în contextul unei întrevederi bilaterale a ministrului român de externe cu omologul său de la Chișinău, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava (5 decembrie 2019).
Discuția miniștrilor de Wxterne s-a concentrat ulterior asupra punctului de pe agendă privind relația UE-Africa, discuție care a avut loc în contextul pregătirii evenimentelor importante de anul viitor (reuniunea ministerială și Summit-ul UE-Africa). În schimbul de opinii au fost avansate propuneri de abordare, în perspectiva viitoarei Strategii cuprinzătoare privind Africa, pe care Comisia Europeană, în cooperare cu SEAE, o va lansa în curând.
În cadrul intervenției, ministrul român s-a referit la sprijinul concret oferit de România partenerilor africani, cu accent pe contribuția în domeniile educației și al bunei guvernări. A menționat organizarea de către Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Agenția Română de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare Ro Aid și Uniunea Africană, la Addis-Abeba, în perioada 25-29 noiembrie 2019, a seminarului pe tema reconstrucției și stabilizării post-conflict, destinat oficialilor din agențiile de implementare a legii din mai multe state africane. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța aprofundării relației UE-Africa, în contextul Noii Alianțe cu Africa pentru dezvoltarea legăturilor economice și comerciale cu statele partenere si a evidențiat sprijinul României pentru educarea tinerilor africani, inclusiv ca modalitate de combatere a extremismului violent.
În cadrul discuției de pe agendă privind situația drepturilor omului în lume, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat angajamentul României de a contribui la pregătirea Planului de Acțiuni al UE în domeniul drepturilor omului și democrației 2020-2024. În context, a evidențiat importanța alegerilor democratice libere și corecte și a pledat pentru implementarea deplină a Concluziilor Consiliului și statelor membre privind garantarea unor alegeri europene libere și corecte, adoptate pe durata mandatului Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Oficialul român a menționat totodată calitatea României de președinție în exercițiu a Comunității Democrațiilor.
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, și vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, aflat la prima sa prezidare a Consiliului Afaceri Externe, și-a prezentat prioritățile de mandat și viziunea asupra metodelor de lucru la nivelul CAE, în cadrul unui dejun de lucru informal cu miniștrii afacerilor externe din statele membre ale UE.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat angajamentul României în sprijinul implementării Agendei Strategice și în favoarea consolidării UE ca actor global, în acest sens fiind exprimat sprijinul pentru viziunea Înaltului Reprezentant în direcția eficientizării PESC și mai bunei pregătiri a deciziilor strategice, printr-o implicare mai strânsă a Capitalelor, precum și o mai bună cuplare a CAE cu temele de politică externă de pe agenda Consiliului European, mai multa transparență decizionala.
În marja reuniunii CAE, miniștrii de externe europeni au avut un schimb informal de opinii cu omologii lor din Albania și Republica Macedonia de Nord privind perspectivele procesului de extindere cu aceste două țări, eveniment găzduit de ministrul de externe elen. Ministrul Aurescu a susținut ferm, alături de o majoritate de state membre, avansarea acestui proces, în baza rezultatelor concrete în implementarea reformelor. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul țării noastre pentru Balcanii de Vest și extindere în general, dar și pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord și Albania, în mod special. A menționat faptul că o astfel de măsură ar răspunde angajamentelor asumate, progreselor realizate de statele partenere și, nu în ultimul rând, ar impulsiona ritmul reformelor. A subliniat că orice propunere de eficientizare a metodologiei privind extinderea poate fi discutată cu condiția să nu fie folosită pentru blocarea deschiderii negocierilor de aderare cu cele două state balcanice.