Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles.
Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de lucru a examinat subiectul evoluțiilor din Orientul Mijlociu.
În ceea ce privește regiunea Sahel, ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire la deteriorarea dramatică a situației de securitate și umanitare din regiune și a susținut necesitatea unui angajament mai consistent al UE pentru stimularea implicării active a statelor din zonă în stabilizarea regiunii, pentru a susține lupta împotriva terorismului și consolidarea instituțiilor. A salutat organizarea Summitului G5 Sahel la propunerea Franței, la Pau în 13 ianuarie 2020, precum și rezultatele acestuia.
Totodată, în intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța implementării consecvente și mai rapide a Acordului de pace din Mali, o evoluție pozitivă urmând să aibă efecte benefice asupra întregii regiuni. De asemenea, a evidențiat angajamentul consistent al României în stabilizarea regiunii în ansamblu, în special participarea de substanță la misiunea ONU în Mali (MINUSMA), cu 120 de militari și patru elicoptere, și acordarea de sprijin financiar pentru Forța Comună G5 Sahel.
Dezbaterea privind diplomația climatică a avut loc în contextul lansării Comunicării Comisiei privind Pactul Ecologic European și al apelului Consiliului European la sporirea atenției față de tematică.
A fost pentru prima dată când miniștrii de Externe europeni au discutat despre modalitățile concrete în care politica de mediu poate fi inclusă în cadrul eforturilor diplomatice ale Uniunii. Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că, în contextul asumării de către UE a unui rol de prim rang în privința promovării la nivel global a politicii de mediu, UE trebuie să interacționeze cu partenerii pentru promovarea obiectivelor UE în domeniu, respectiv să coopereze cu ei pentru a contracara efectele negative ale schimbărilor climatice.
Din această perspectivă, a subliniat că este necesar ca UE să promoveze măsurile de combatere a schimbărilor climatice la nivelul G20 și al marilor poluatori, dar și printr-o abordare regională, în relația cu state ca Turcia, Rusia. China poate fi un interlocutor pe acest subiect, de asemenea.
Ministrul a exprimat totodată importanța de a coopera cu statele vulnerabile, cum sunt micile state insulare în curs de dezvoltare din Pacific, care se confruntă cu fenomenul creșterii nivelului oceanului, ca rezultat al schimbărilor climatice și de a le susține corespunzător. A dat exemplul tratării acestui subiect la nivelul Comisiei de Drept Internațional a ONU, activitate în care este direct implicat, în calitate de co-președinte al grupului de studiu pe acest subiect.
Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a propus ca Serviciul European de Acțiune Externă și Înaltul Reprezentant pentru Acțiune Externă și Politică de Securitate să acționeze pentru crearea unui mecanism de monitorizare și evidențiere a activității partenerilor ca răspuns la inițiativele de diplomație climatică ale UE, pentru a sprijini, încuraja și recompensa cele mai ambițioase inițiative ale partenerilor. Propunerea a fost primită cu deschidere de către Înaltul Reprezentant Borrell și de omologi.
Programul miniștrilor de Externe europeni a continuat cu un dejun de lucru oferit de Înaltul Reprezentant Josep Borrell, prilejuind un schimb de opinii cu privire la recentele evoluții din Orientul Mijlociu și perspectivele Procesului de Pace. De asemenea, a oferit oportunitatea unui follow-up la reuniunea extraordinară a CAE din 10 ianuarie.
Șeful diplomației române a prezentat poziția cunoscută a României cu privire la Procesul de Pace, care favorizează o soluție ce are la bază existența a două state, israelian și palestinian. A subliniat importanța ca UE să devină mai relevantă în raport cu acest dosar și să își păstreze calitatea de honest broker. În același timp, a subliniat necesitatea ca UE și comunitatea internațională să promoveze măsuri de creștere a încrederii între părțile direct implicate, precum și relevanța unei cooperări strânse cu Statele Unite în acest dosar. Cu acest prilej, ministrul român de externe a reiterat poziția cunoscută a României cu privire la statutul Ierusalimului.
În ceea ce privește dosarul nuclear și Planul Cuprinzător Comun de Acțiune (JCPOA), ministrul Bogdan Aurescu a salutat decizia statelor europene, E3, de a declanșa mecanismul de rezolvare a diferendelor, reamintind că la reuniunea CAE extraordinară din 10 ianuarie a susținut această formulă.
A menționat necesitatea prezervării JCPOA și identificarea de soluții prin dialog diplomatic, dar a atras atenția că în cazul în care acordul nu reușește să fie menținut, comunitatea internațională, inclusiv UE, trebuie să fie pregătită pentru scenariul negocierii unui alt acord care ar trebui să aibă o cuprindere mai largă, nu doar cu privire la aspectele nucleare, dar și la aspectele balistice.
În cadrul reuniunii, miniștrii de Externe au abordat și ultimele evoluții privind Libia, în urma Conferinței de ieri de la Berlin. Miniștrii au salutat rezultatele conferinței și au discutat modalități de follow-up și implementare, inclusiv de monitorizare a aplicării concluziilor acesteia.