Site icon TIMP ROMÂNESC

Ministrul Boloș anunță, în urma deciziei de la nivelul Comisiei Europene, preț plafonat la energie sau vouchere pentru gospodăriile vulnerabile

foto:gov.ro

Comisia Europeană a decis deblocarea a 10% din fondurile de coeziune, bani care vor fi alocaţi pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri şi pentru ocupare și creare de locuri de muncă. Din cele 40 de miliarde de euro, României îi vor reveni 2,4 miliarde, a anunțat ministrul Marcel Boloș, la finalul ședinței de guvern, adăugând că Guvernul și coaliția de guvernare vor stabili forma în care vor atribui aceste ajutoare care vin din Fondul Social European.

Din cele 2,4 miliarde de euro pot fi finanțate trei tipuri de măsuri, a explicat Boloș. Este vorba despre sprijinirea gospodăriilor vulnerabile în perioada de criză energetică – care poate să îmbrace forma atât a compensării unui părți din prețul plafonat, dar și sub forma unor vouchere acordate acestor gospodării, granturi pentru capitalul de lucru, pentru IMM-uri, pentru a face față crizei utilității publice și a creșterii prețului la energie și pentru ocupare și creare de locuri de muncă.

”Așteptăm forma finală a Regulamentului CE, iar noi, în paralel vom discuta aceste măsuri la nivelul Guvernului și a Coaliției – pentru a decide forma în care vor fi implementate”, a spus ministrul fondurilor europene.

Pentru consumatorii vulnerabili, sumele vor acoperi și prețul energiei electrice și pe cel al gazelor naturale, însă ”va trebui să fim foarte atenți asupra modului în care ne raportăm – ca modalitate de acordare”, iar în ceea ce privește acordarea de vouchere, acestea se vor acorda pe atâtea luni din sezonul rece în funcție de numărul beneficiarilor estimați.

 

Exit mobile version