Site icon TIMP ROMÂNESC

Ministrul britanic al Imigrației temperează declarațiile radicale referitoare la muncitorii români

Românii şi bulgarii nu vor repeta imigraţia în masă a polonezilor pe care am experimentat-o în urmă cu un deceniu, atunci când vor fi liberi să muncească în Marea Britanie, la începutul anului viitor, a declarat ministrul imigraţiei, scrie The Guardian (Marea Britanie), citat de Rador. Aceasta reprezintă prima estimare oficială a posibilului influx de români şi bulgari ce ar putea avea loc după ridicarea restricţiilor de muncă la 1 ianuarie 2014.

Ministrul Mark Harper insistă că lucrurile vor sta altfel de data aceasta. Oficialul a afirmat că guvernul nu se culcă pe o ureche în privinţa sosirii noilor imigranţi, dar că este mai probabil ca aceştia să se îndrepte spre Germania, Italia şi Spania decât spre Marea Britanie.

De asemenea, Harper i-a pus la punct pe conservatorii de dreapta care cer ca la 1 ianuarie „restricţiile temporare” impuse românilor şi bulgarilor pe o perioadă de şapte ani să fie prelungite. El a declarat la o conferinţă de presă a ministerului de interne că: „Pur şi simplu acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal.”

El a declarat că fostul ministru de interne, Jack Straw, a admis săptămâna trecută faptul că a fost făcută o „greşeală spectaculoasă” atunci când estimările ştiinţifice arătau că doar 15.000 de polonezi şi alţi est-europeni urmau să emigreze în Marea Britanie.

Harper a declarat că vrea să evite o greşeală similară. „Este o mare diferenţă faţă de 2004, când noi eram singura ţară importantă care nu avea restricţii temporare, iar toate celelalte ţări mari aveau. Oricine vroia să muncească legal aici venea în Marea Britanie”, a afirmat el.

El a subliniat că acum există alte opt ţări care vor elimina restricţiile: „De aceea nu ne aflăm în poziţia în care ne aflam anterior, atunci când eram singura ţară care reprezenta o opţiune pentru aceia care doreau să emigreze. Acum există o serie de alte state europene din zona euro, inclusiv Germania, care este o mare putere economică, în stare să genereze locuri de muncă şi să creeze creştere economică”, a declarat el.

Estimarea originală realizată de University College din Londra, anume că doar 15.000 de polonezi şi alte naţionalităţi vor veni în fiecare an, se baza pe presupunerea că toate celelalte ţări din UE îşi vor deschide graniţele pentru statele foste comuniste care au aderat în 2004. În cele din urmă, doar Marea Britanie, Suedia şi Irlanda şi-au deschis imediat frontierele pentru a le permite muncitorilor să vină. Restul Uniunii, inclusiv Germania, au impus restricţii temporare pe şapte ani, care au expirat abia în urmă cu doi ani.

Harper a declarat că există deja ţări care au populaţii semnificative de bulgari şi români, între care Italia şi Spania.

Cele opt state care îşi vor deschide graniţele pentru români şi bulgari din ianuarie, alături de Marea Britanie, sunt: Austria, Belgia, Germania, Irlanda, Luxembourg, Malta, Olanda şi Franţa.

În 2007, când România a aderat la UE, peste trei milioane de români au plecat pentru a munci în străinătate – imensa majoritate a acestora au plecat în Italia şi Spania, care îşi deschiseseră deja pieţele muncii pentru ei.

„Comparaţiile sunt diferite. Asta nu înseamnă că nu ne facem griji”, a declarat ministrul imigraţiei, invocând înăsprirea restricţiilor privind acordarea ajutorului de şomaj imigranţilor din UE şi privind accesul lor la locuinţele sociale, precum şi o înmulţire a măsurilor luate împotriva angajatorilor care se folosesc de muncitorii imigranţi pentru a putea reduce salariile.

Totodată Harper i-a pus la punct pe acei parlamentari conservatori de dreapta care îl tot îndeamnă să prelungească restricţiile temporare împotriva românilor şi bulgarilor, transmiţându-le că acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal, conform tratatelor încheiate cu UE.

El le-a declarat jurnaliştilor că instanţele britanice ar hotărî că asemenea măsuri contravin tratelor.

Exit mobile version