Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a efectuat, la 12 ianuarie, o vizită oficială la Berlin, la invitaţia omologului său german, Frank-Walter Steinmeier. În cadrul discuţiilor au fost abordate relaţiile bilaterale, subiecte prioritare aflate pe agenda europeană, regională şi internaţională, precum şi cooperarea între Bucureşti şi Berlin în contextul exercitării de către Germania a preşedinţiei OSCE în anul 2016.
Ministrul român a evidenţiat caracterul solid şi privilegiat al relaţiilor dintre România şi Germania. A precizat că, în ultima perioadă, contactele politice bilaterale au fost marcate de un ritm intens la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar. Totodată, a evocat dinamica remarcabilă a cooperării economice bilaterale în condiţiile în care Germania este principalul partener comercial al României şi al treilea investitor străin în ţara noastră. În acest context, a pledat în favoarea consolidării, pe mai departe, a prezenţei firmelor germane în economia românească.
Cei doi miniştri au subliniat importanţa deosebită deţinută la nivelul relaţiei bilaterale de românii şi etnicii germani stabiliţi în Germania, precum şi de minoritatea germană din România, ca punţi solide de legătură între cele două ţări.
În privinţa agendei europene, a fost abordat subiectul migraţiei, ministrul Lazăr Comănescu reconfirmând sprijinul deplin al României pentru o acţiune solidară şi responsabilă în acest domeniu. Totodată, a evidenţiat contribuţia semnificativă adusă de România prin asigurarea securităţii unui larg segment al frontierelor externe ale UE şi prin participarea la activitatea agenţiilor europene în materie. A exprimat încrederea că această contribuţie se va reflecta corespunzător într-o abordare unitară în termeni de drepturi şi responsabilităţi într-un spaţiu Schengen extins şi funcţional.
În ceea ce priveşte relaţiile externe ale UE, cei doi miniştri de externe au trecut în revistă evoluţiile politice din Republica Moldova, evidenţiind necesitatea continuării parcursului european şi a unei acţiuni hotărâte, din partea Chişinăului, pentru implementarea Acordului de Asociere şi a agendei de reforme. În acest context, a fost evidenţiată importanţa Parteneriatului Estic ca instrument de acţiune al Uniunii în sprijinul eforturilor de modernizare europeană şi reformă în statele partenere din vecinătatea sa estică. De asemenea, a fost exprimat interesul pentru perspectivele regiunii Mării Negre extinse.
Ministrul român al afacerilor externe a susţinut o abordare diferenţiată în raporturile UE cu statele Parteneriatului Estic, în acord cu voinţa politică şi progresele concrete demonstrate, dar şi cu nivelul de aspiraţie al fiecărui stat.
Cei doi oficiali au abordat şi subiectul relaţiei dintre UE şi Marea Britanie, în perspectiva referendum-ului din această ţară cu privire la apartenenţa la Uniune. În context, ambele părţi au subliniat importanţa apartenenţei Marii Britanii la UE şi, în acest sens, s-a discutat despre necesitatea identificării unor soluţii în cadrul oferit de Tratatele Uniunii şi cu respectarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv a liberei circulaţii a persoanelor şi a forţei de muncă, precum şi a principiului egalităţii între toţi cetăţenii europeni.
Discuţiile au vizat şi cooperarea în context NATO, inclusiv din perspectiva Summit-ului Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc la Varşovia, în perioada 8-9 iulie 2016.
În egală măsură, şeful diplomaţiei române a subliniat sprijinul României pentru mandatul german la conducerea OSCE pe perioada anului în curs. Au mai fost abordate situaţia din Ucraina, evoluţiile din Balcanii de Vest, precum şi dezvoltările în dosarul crizei siriene.
Programul vizitei oficiale a mai cuprins întrevederi cu Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, cu Christoph Heusgen, consilierul pentru politică externă, de securitate şi de dezvoltare al cancelarului Angela Merkel şi cu Uwe Corsepius, consilier pentru afaceri europene al cancelarului. În discuţiile cu oficialii Bundestag-ului şi ai Cancelariei federale au fost abordate subiecte legate de cooperarea bilaterală, precum şi teme aflate pe agenda europeană şi internaţională.