Site icon TIMP ROMÂNESC

Ministrul Corlățean cheamă la combaterea deficitului de încredere la nivel mondial

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a condus delegaţia României la cea de-a 11-a reuniune ministerială Asia-Europe Meeting (ASEM), care a avut loc în India, la New Delhi,  pe 11- 12 noiembrie 2013. Agenda discuţiilor a inclus subiecte privind cooperarea dintre Europa şi Asia în contextul evoluţiilor recente la nivel global în plan economic şi financiar, precum şi provocările şi ameninţările neconvenţionale la adresa securităţii, combaterea terorismului, securitatea cibernetică, securitatea alimentară, energetică şi a resurselor de apă etc. De asemenea, în cadrul unei sesiuni informale de lucru, miniştrii de externe au avut un schimb de opinii cu privire la principalele subiecte de pe agenda generală şi regională, cu accent pe evoluţiile recente din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

În intervenţiile sale, ministrul român de externe a subliniat că, în condiţiile dinamicii extraordinare a evoluţiilor pe arena internaţională, se constată o creştere a interdependenţei dintre actori de pe continente diferite, inclusiv Europa şi Asia, iar răspunsul cu care statele trebuie să vină este, în primul rând, combaterea deficitului de încredere, care va contribui la consolidarea parteneriatului bi-regional. Din acest punct de vedere, cadrul oferit de ASEM se dovedeşte a fi unul deosebit de util în construirea de punţi de legătură între cele două continente.

Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat implicarea României în promovarea cooperării regionale ca modalitate de stimulare a dezvoltării economice, dând drept exemplu succesul realizat de Strategia UE pentru Regiunea Dunării. De asemenea, a menţionat sprijinul constant pentru iniţiativa privind dezvoltarea durabilă şi cooperarea regională dintre statele din bazinele fluviilor Dunăre şi Mekong, care urmăreşte împărtăşirea bunelor practici şi a experienţelor dobândite în domenii precum gestionarea resurselor de apă, conservarea mediului, interconectivitate sau cooperare transfrontalieră, şi a anunţat găzduirea în România în 2014 a celui de-al treilea seminar ASEM pe această temă.

Cu privire la securitatea cibernetică, ministrul Titus Corlățean a menționat implicarea țării noastre în domeniul combaterii infracţionalităţii cibernetice și a amintit faptul că, în luna octombrie 2013, a fost semnat Memorandumul de Înţelegere între România şi Consiliul Europei (CoE) prin care se stabileşte, la Bucureşti, sediul noului Oficiu al CoE privind combaterea criminalităţii cibernetice, proiect care, cu sprijinul Uniunii Europene, va urmări inclusiv promovarea la nivel global a activităților din domeniu.

În cadrul reuniunii a fost abordat şi viitorul ASEM, în condiţiile în care în 2016 se vor aniversa 20 de ani de la crearea formatului de dialog. În acest sens, miniştrii au subliniat necesitatea unei analize a activităţii din cadrul ASEM, în vederea elaborării direcţiilor strategice care să răspundă cerinţelor şi provocărilor următoarei decade a dezvoltărilor relaţiilor dintre Europa şi Asia.

Cu privire la extinderea ASEM, a fost exprimat consensul pentru dobândirea de către Croaţia a statutului de membru al ASEM, fapt care se va realiza formal, conform procedurilor, la următoarea reuniune la cel mai înalt nivel a liderilor din ASEM, cu ocazia Summit-ului ASEM10 din 2014, care va avea loc la Milano, Italia.

În marja reuniunii ministeriale ASEM, şeful diplomaţiei române a avut o serie de întrevederi bilaterale cu miniștrii de externe din India – Salman Khurshid, Indonezia – Marty M. Natalegawa, Japonia – Fumio Kishida, Republica Coreea – Yun Byung-se, Malaezia – Dato’ Sri Anifah Haji Aman, Noua Zeelandă – Murray Mc Cully, Singapore – Grace Fu, secretarul general ASEAN/Asociația Națiunilor Sud-Est Asiatice (cu rang de ministru) – Le Luong Minh, precum și cu șefii delegațiilor naționale din Vietnam – Ha Kim Ngoc, Thailanda – Jullapong Nonsrichai, Mongolia – Gankhuyag Damba și Filipine – Evan P. Garcia.

Totodată, ministrul român s-a întâlnit cu noul ministru al afacerilor externe al Norvegiei, Børge Brende, precum şi cu o serie de miniștri de externe din Uniunea Europeană

Exit mobile version