Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, s-a referit, cu ocazia reuniunii CAE de la Bruxelles, la unele rezultate ale Summit-ului de la Vilnius, evidenţiind necesitatea diferenţierii în abordarea statelor partenere, care să permită avansarea unor membri, precum Rep. Moldova şi Georgia, ferm angajaţi pe această cale. “Susţinem semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb cât mai curând în 2014 şi începerea implementării Agendei de Asociere. Astfel, Republica Moldova se poate înscrie ireversibil pe drumul european”, a subliniat şeful diplomaţiei române. În acelaşi context, a subliniat necesitatea accelerării finalizării procesului de liberalizare a vizelor pentru Republica Moldova, exprimând totodată sprijin pentru realizarea de progrese în cadrul aceluiaşi proces pentru Georgia.
Referitor la situaţia actuală din Ucraina, ministru Corlăţean a susţinut necesitatea adoptării de către Uniunea Europeană a unei poziţii coordonate, care să condamne violenţele, transmiţând în acelaşi timp un mesaj clar de sprijin poporului ucrainean privind perspectiva europeană, inclusiv în ceea ce priveşte problematica vizelor.
În discuţiile privind dosarul nuclear iranian, România a sprijinit adoptarea Concluziilor Consiliului şi a salutat Planul Comun de Acţiune agreat la Geneva (24 noiembrie 2013), ca un prim pas către o soluţionare definitivă, exprimând sprijin pentru o acţiune rapidă a UE în îndeplinirea angajamentelor asumate.
Şeful diplomaţiei române, alături de omologii europeni, s-a exprimat în favoarea realizării tuturor eforturilor necesare pentru ajungerea la o soluţie politică în cazul crizei siriene, în cadrul unui proces Geneva II. A reiterat preocuparea pentru situaţia umanitară deosebit de critică, ale cărei consecinţe se răsfrâng în întreaga regiune. În acest context, s-a referit la situaţia de securitate din Liban. A subliniat importanţa ca Uniunea Europeană să transmită un mesaj ferm de sprijin pentru preşedintele Michel Sleimane şi eforturile acestuia pentru dialog naţional şi sprijin pentru instituţiile statului libanez, în special pentru Forţele Armate Libaneze, instituţie crucială pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii Libanului.
În cea ce priveşte Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, Titus Corlăţean a remarcat importanţa încurajării negocierilor cu bună credinţă. A arătat că un factor important, ignorat în prezent, îl reprezintă liderii religioşi, contribuţia acestora fiind de natură să aducă legitimitate, profunzime şi coerenţă procesului, complementar dimensiunii politice a procesului de pace.
Discuţiile de la dejunul de lucru cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, au abordat două teme majore – relaţiile bilaterale ale UE cu Federaţia Rusă din perspectiva pregătirii Summit-ului de la sfârşitul lunii ianuarie 2014 şi continuarea negocierilor pentru modernizarea cadrului juridic dintre cele două părţi. O parte substanţială a discuţiilor a fost dedicată abordării deschise a aspectelor de interes legate de Parteneriatul Estic. În cadrul discuţiilor, a fost reiterată poziţia UE privind importanţa respectării opţiunii suverane a partenerilor estici.
Șeful diplomației române a subliniat rolul SEECP (Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est) şi al preşedinţiei române în exerciţiu, în susţinerea eforturilor statelor din Balcanii de Vest de îndeplinire a standardelor europene, reafirmând sprijinului României pentru extindere în această regiune a Europei. A subliniat, totodată, importanţa respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în pregătirile pentru aderare ale acestor state.
Alături de celelalte state membre, România şi-a manifestat preocuparea faţă de situaţia dramatică din Republica Centrafricană, în condiţiile existenţei unui consens privind necesitatea coordonării eficiente a comunităţii internaţionale pentru evitarea destabilizării statului şi a regiunii şi a unei contribuţii corespunzătoare a UE.
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat luni, 16 decembrie 2013, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Bruxelles.
Agenda Consiliului Afaceri Externe a cuprins următoarele subiecte: dosarul nuclear iranian, vecinătatea sudică, cu accent pe situaţia din Siria şi Liban, Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, Parteneriatul Estic în contextul recentului summit de la Vilnius (28-29 noiembrie 2013) şi al ultimelor evenimente din Ucraina, situaţia din Republica Centrafricană, extinderea în Balcanii de Vest şi situaţia din Burma/Myanmar. Dejunul de lucru a avut loc cu participarea ministrului rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov.