Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a afirmat la finalul săptămânii trecute, la reuniunea Consiliului consultativ interinstituțional privind comunitățile românești din străinătate, că una dintre preocupările pentru anul care urmează este „analizarea oportunităților de organizare a Congresului românilor de pretutindeni”. „Așteptarea celor de afară este ca informația să le parvină în mod facil. Pentru aceasta, intenționăm să susținem trei platforme de comunicare în mediul online, care să reunească comunicarea virtuală a românilor de pretutindeni, activitatea fiecărei asociații de români din străinătate, dar și o platformă unificatoare a efortului instituțional”, a precizat ministrul Cristian David cu ocazia Consiliului consultativ interinstituțional privind comunitățile românești din străinătate.
Ministrul a solicitat proiecte care să pună valorizeze în străinătate imaginea pozitivă a României, dar și alte tipuri de proiecte care ar putea să vină în sprijinul românilor din diaspora.
Ministrul delegat a spus că a încheiat recent protocoale cu reprezentanții studenților români din străinătate, prin care se încearcă readucerea în țară a tinerilor români pregătiți în alte state.
Oficiul pentru Românii din Străinătate din cadrul MAE a prezentat Instrumentul integrat de monitorizare și gestionare a relațiilor cu comunitățile românești, care reunește informații referitoare la dimensiunea și specificul comunităților, dar și problemele cu care acestea se confruntă.
În același sens, o serie de participanți au formulat diverse propuneri concrete în scopul coordonării activității care îi vizează pe românii din diaspora. De asemenea, s-a stabilit ca, până la viitoarea reuniune a Consiliului consultativ, toate instituțiile să transmită informații referitoare la proiecțiile bugetare destinate acțiunilor care vor fi derulate în beneficiul comunităților românești din străinătate în anul 2014.
La întâlnirea care a avut loc la sediul MAE au participat reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, MAE, Ministerului Culturii, Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, MAI, Ministerului Educației, Ministerului Economiei, Ministerului Tineretului și Sportului, ICR, Autorității Naționale pentru Turism, Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni. De asemenea, la reuniune au participat președintele Comisiei pentru comunitățile românești din afara granițelor din Camera Deputaților, reprezentanți ai Patriarhiei Române și ai Societății Române de Televiziune și Societății Române de Radiodifuziune.