Prima ședință a Comisiei Tehnice Centrale de organizare a alegerilor parlamentare din acest an a fost organizată miercuri, la sediul MAI, în sistem videoconferință.
Fiind prima întâlnire cu prefecții, ministrul Dragoș Tudorache, a subliniat importanța echidistanței politice, cu atât mai mult în perioada electorală: “Nu am nici un motiv să mă îndoiesc de experiența și capacitatea dumneavoastră de a gestiona acest proces electoral. Cu toții aveți sprijinul meu și al conducerii MAI, însă nu veți avea nicio înțelegere din partea mea în ceea ce privește lipsa de echidistanță. Plecăm de la un capital de încredere de 100%, dar îmi va fi dificil să îmi mențin încrederea dacă veți avea vreo implicare politică. Cei care intenționați să vă asumați o poziție politică vă rog să ne spuneți asta cât mai repede, pentru a găsi un înlocuitor în județ”, a transmis prefecților, ministrul afacerilor interne.
În cadrul ședinței Comisiei Tehnice Centrale, care marchează începutul pregătirilor pentru organizarea alegerilor din 11 decembrie 2016, s-a trecut în revistă stadiul măsurilor organizatorice de până acum.
Ministrul de Interne a cerut prefecților urgentarea întocmirii caietelor de sarcini pentru începerea procedurilor de achiziții a serviciilor de tipărire a buletinelor de vot, pentru a nu exista sincope. Caietele de sarcini trebuie să conțină specificații tehnice clare referitoare la condițiile de calitate care trebuie respectate de operatorii economici care vor asigura tipărirea buletinelor de vot.
În cadrul ședinței s-a solicitat Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, care pune la dispoziție hârtia pentru tipărirea buletinelor, să se asigure că aceasta este de calitate și că nu sunt diferențe între loturile care vor fi trimise în teritoriu.
Ministrul Tudorache a subliniat importanța rolului Ministerului Afacerilor Externe în evaluarea necesarului de secții de votare din străinătate, având în vedere că în funcție de această analiză se va ține cont în stabilirea organizării logistice și administrative, inclusiv a cantității de materiale necesare votării.
La nivel central, MAI a instituit măsurile pentru asigurarea protecție și ordinii publice la sediul BEC și a pus la dispoziție mijloacele logistice necesare bunei desfășurări a activității acestuia.
La finalul întâlnirii, ministrul a cerut rigoare și respectarea termenelor calendarului de organizare a alegerilor generale din acest an.
La prima ședință a Comisiei Tehnice Centrale pentru organizarea alegerilor au fost prezenți membri din conducerea Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai tuturor instituțiilor cu atribuții în organizarea alegerilor: STS, AEP, SGG, MAE, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, INS, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, AGERPRES, SRTv, SRR și ai societăților de distribuție și furnizare a energiei electrice.