Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, participă luni, 5 septembrie, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, la ceremonia de ridicare a steagului României la CERN (The European Organization for Nuclear Research/Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare). Evenimentul, la care va fi prezent şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetări Ştiinţifice, Mihai Dima, are loc la sediul CERN de la Geneva.
România a obţinut statutul de membru cu drepturi depline al CERN în data de 17 iulie 2016, devenind al 22-lea stat membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare. În prealabil, ţara noastră a fost parte a unui proces de preaderare, derulat în perioada 2011-2015 şi încheiat cu succes anul trecut, prin rezoluția Consiliului CERN din 18 iunie 2015. Ulterior, prin Legea nr. 96/16 mai 2016, Parlamentul României a ratificat aderarea.
Calitatea de stat membru cu drepturi depline implică o serie de obligaţii şi drepturi, printre care dreptul de a decide prin vot, în cadrul Consiliului CERN, derularea experimentelor și dezvoltarea centrului, accesul la programele științifice și tehnice, dreptul de a beneficia de programe de pregătire profesională, dreptul de a ocupa poziții în administrația centrului şi dreptul firmelor românești de a participa la licitațiile privind furnizarea de echipamente și servicii (în limita superioară a valorii contribuției anuale).
În acest moment, România participă la opt experimente în cadrul a patru facilităţi CERN, prin două instituţii cooordonatoare de proiect (Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”/IFIN-HH şi Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei), respectiv alte șapte instituţii partenere, în cadrul a 9 proiecte. Aproape 100 de specialiști români lucrează în proiecte CERN, activitatea lor fiind extrem de apreciată.