Site icon TIMP ROMÂNESC

Ministrul Fifor s-a întâlnit cu membri ai comunităţii românești din Cracovia

Aflat în vizită în Polonia, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a avut, la Cracovia, o întâlnire cu membri ai comunităţii românești și cu studenți polonezi care studiază limba română la Universitatea Jagiellonă.

”Ceea ce ne leagă pe noi, românii, de Polonia este o veche relaţie de prietenie şi o foarte bună cooperare pe care am cultivat-o atent în toţi aceşti ani, în cadrul Parteneriatului Strategic. România şi Polonia sunt două state aliate care pot juca împreună un rol foarte important în asigurarea securităţii şi stabilităţii flancului estic al NATO şi întregului spaţiu euroatlantic”, a precizat ministrul Fifor în cadrul întâlnirii care a avut loc la sediul Bibliotecii Voiedodale din Cracovia.

În context, ministrul a apreciat că este momentul ca aceste două state să coopereze și mai intens, inclusiv pe dimensiunea apărării. “Atunci când vorbim despre dezvoltarea parteneriatului strategic, comunitatea românească este, pentru mine personal, un adevărat reper. Dumneavoastră contribuiţi, fără doar şi poate, la promovarea ţării noastre şi la consolidarea relaţiilor dintre România şi Polonia”, a apreciat Mihai Fifor.

Ministrul a făcut cunoscut că a ținut în mod special să aibă o întâlnire cu membrii comunității românești cu ocazia vizitei la Cracovia şi că va continua să facă acest lucru ori de câte ori va avea ocazia, în deplasările pe care le va face în afara graniţelor țării.

În contextul prezenței sale la Cracovia, cu prilejul inaugurării Centrului de Excelenţă NATO pentru Contrainformaţii Militare din Cracovia, oficialul român a avut întrevederi și cu omologii din Polonia şi Slovacia, Antoni Macierewicz şi Peter Gajdoš.

În discuţiile cu ministrul polonez al apărării, Mihai Fifor a apreciat nivelul foarte bun de cooperare militară în cadrul Parteneriatului Strategic dintre Polonia şi România, dar şi în cadrul UE şi NATO. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii despre eforturile comune de consolidare a prezenţei aliate de pe flancul estic al Alianţei, în contextul viitoarei reuniuni a miniştrilor apărării din statele aliate de la începutul lunii noiembrie, la Bruxelles: “Este foarte important să avem o abordare unitară şi coerentă a întregului flanc estic, în vederea asigurării stabilităţii regionale şi a întregului spaţiu euroatlantic. Aşadar, prezenţa înaintată unică pe flancul estic, una dintre temele majore ale agendei NATO în perioada următoare, presupune un efort unic din partea Alianţei de consolidare a posturii de descurajare şi apărare în această regiune”.

În acest context, ministrul Mihai Fifor a lansat invitatia omologului polonez de a co-organiza o reuniune de tipul B9 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria), în formatul miniștrilor apărării, la București, în luna martie, anul viitor, propunere acceptată de Antoni Macierewicz în vederea coordonării pe problematicile comune statelor de pe Flancul Estic aliat.

De asemenea, au fost discutate progresele înregistrate în implementarea deciziilor aliate care vizează segmentul nordic şi cel sudic al flancului estic, context în care ministrul român al apărării a reiterat contribuţia naţională în cadrul Grupului de luptă din Polonia, care se află sub comanda SUA, şi a apreciat în mod deosebit prezenţa militarilor polonezi la Brigada Multinaţională de la Craiova şi în cadrul celor două comandamente aliate de comandă-control,  Divizia Multinaţională de Sud-Est şi Unitatea de Integrare a Forţelor NATO de la București.

Discuţiile cu ministrul slovac al apărării, Peter Gajdoš, s-au axat pe cooperarea în cadrul NATO şi UE, precum şi în contextul iniţiativelor regionale. Cei doi oficiali au reiterat interesul pentru intensificarea dialogului politico-miliar, în vederea identificării unor modalităţi concrete de colaborare în domeniul apărării. Ministrul Mihai Fifor a exprimat apreciere pentru sprijinul şi participarea Slovaciei la Centrul de Excelenţă HUMINT al NATO, de la Oradea.

Exit mobile version