Ministrul Natalia Intotero a participat astăzi, 11 iulie a.c., la seria de conferințe din cadrul Școlii de vară „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”, ediţia a XIV-a, organizată la Cluj-Napoca.
Proiectul este dedicat profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria și reprezintă o modalitate de creare a unui cadru adecvat accesării ultimelor achiziţii privind cercetarea ştiinţifică, dar şi metodica predării istoriei în România.
De asemenea, evenimentul de astăzi a fost un bun prilej pentru aceşti profesori de a discuta împreună cu ministrul pentru românii de pretutindeni despre problemele cu care se confruntă în predarea istoriei românilor în ţările de provenienţă. Această manifestare este animată de intenția de a veni în sprijinul profesorilor români de istorie care activează în comunitățile românești din statele din jurul României, în vederea păstrării identității naționale.
„Astăzi sunt alături de dumneavoastră în calitate de reprezentant al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, un rol care mă onorează și obligă, și unde am parte de o oportunitate unică, aceea ce a fi aproape de românii aflați peste hotare, care prin faptele și acțiunile lor scriu un capitol al istoriei moderne, ce afectează România, dar și statele de rezidență. Avem o diasporă considerabilă, peste 4 milioane de români care lucrează, studiază sau trăiesc peste hotare, o comunitate mare cu o multitudine de nevoi și cu o varietate de problematici, dar o comunitate despre care se scrie puțin și se știe și mai puțin. În acest sens, ne propunem să susținem inițiativele dedicate istoriei și mai ales cele dedicate studiului Diasporei românești și complexității acesteia”, a subliniat ministrul Intotero.
La eveniment au mai participat acad. prof. univ. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai și președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universității Babeș-Bolyai și director al Institutului de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, prof. univ. dr. Alexandru Moraru și conf.univ. dr. Ioan Cârja.
Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează în perioada 9-14 iulie 2018, Scoala de Vară cu tema „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”, ediţia a XIV-a.
Programul acestei ediții a școlii de vară cuprinde conferințe dedicate Centenarului, susținute de specialiști reputați din Cluj-Napoca, Republica Moldova și Ucraina, excursii la obiective culturale din județul Cluj și activități cu caracter didactico-aplicativ organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.