Prezent la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE/cele 28 de state membre UE cele şase state partenere: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus), Lazăr Comănescu, șeful diplomației române, a insistat asupra unei abordări strategice mai cuprinzătoare privind viitorul PaE, salutând, în context, accentul pus pe dimensiunea de securitate.
De asemenea, oficialul român a reiterat importanţa continuării la nivelul UE a proiectelor concrete cu rezultate concrete pentru cetăţenii din statele partenere cele mai angajate și a evidenţiat necesitatea unei atenţii politice crescute în vederea dinamizării şi eficientizării dimensiunii multilaterale a PaE.
Reuniunea de luni, 23 mai, a analizat implementarea obiectivelor fixate la Summit-ul PaE de la Riga ( 21-22 mai 2015) şi direcţiile prioritare de dezvoltare în continuare a relaţiilor UE cu statele partenere, inclusiv în perspectiva Summit-ului PaE din 2017.
Reuniunea s-a concentrat pe reafirmarea angajamentului comun al UE şi al partenerilor de a continua să promoveze Parteneriatul Estic, ca instrument de acţiune strategic al Uniunii în vecinătatea sa estică, bazat pe interese şi angajamente comune, şi pe susţinerea proceselor de reformă în statele partenere.
Au fost salutate progresele realizate în relaţia UE cu statele partenere PaE, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea provizorie a prevederilor AA/DCFTA în statele semnatare – Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, precum şi avansarea negocierilor noilor cadre de cooperare cu Armenia şi Azerbaidjan şi a dialogului intensificat cu Belarus.
De asemenea, a fost subliniată importanţa măsurilor de creştere a rezilienţei partenerilor, a consolidării conectivităţii (energie şi transporturi) şi contactelor inter-umane şi a mobilităţii, cu accent pe liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Georgiei şi ai Ucrainei.
A fost evidenţiată cerinţa implementării programelor convenite în cadrul strategiei de comunicare privind Parteneriatul Estic, în susţinerea obiectivelor de modernizare şi promovare a stabilităţii în vecinătatea Uniunii.