Ministrul Afacerilor Externe Lazăr Comănescu a avut ieri o întrevedere cu ambasadorul Alexander Vershbow, secretar general adjunct al NATO, cu ocazia participării acestuia la lucrările Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române 2016, în calitate de invitat special la sesiunea plenară cu tema ”Fuziunea riscurilor – Vecinătăţi. Implicaţii pentru România”. Cei doi înalți oficiali au realizat un schimb de opinii cu privire la rezultatele Summit-ului de la Varșovia și prioritățile NATO în perioada următoare. În discuții, a fost subliniată unitatea și solidaritatea Aliaților în procesul de implementare a acestor decizii.
De asemenea, a fost evidențiată determinarea Aliaților de a asigura un răspuns eficient al NATO la toate amenințările de securitate actuale, indiferent de proveniența acestora, precum și angajamentul de consolidare a relațiilor cu statele partenere, în special cele din vecinătate. A fost subliniată necesitatea unei abordări coerente și unitare cu privire la întregul flanc estic, fiind accentuată importanţa menţinerii Mării Negre printre priorităţile Alianţei.
de asemenea, interlocutorii au mai evocat importanța unui rol ambițios al NATO în gestionarea provocărilor provenind din vecinătatea sudică, în domenii în care Alianța poate aduce valoare adăugată reală, în complementaritate cu alți actori internaționali. În context, ministrul Lazăr Comănescu a menţionat și că ”România sprijină un rol al NATO şi în direcţia securităţii energetice, având în vedere complementaritatea între diversele componente ale securităţii”.
Ministrul a subliniat nevoia pregătirii corespunzătoare a ministerialelor NATO, care vor avea loc în ultima parte a acestui an, în vederea implementării, conform termenelor convenite, a tuturor deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel în capitala Poloniei. În context, a insistat asupra măsurilor vizând prezența adaptată înaintată, convenită la nivelul NATO pentru zona de sud a flancului estic. A subliniat importanța deosebită a deciziilor respective, precum și a continuării unui sprijin activ pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova, într-un context regional extrem de complex, marcat de impredictibilitate și noi tensiuni. De asemenea, șeful diplomației române a evidenţiat importanţa crucială a unităţii şi solidarităţii Aliate, ”unul dintre principalele atuuri ale NATO, care trebuie în continuare menţinute şi consolidate”.
Secretarul general adjunct al NATO a mulțumit României pentru contribuțiile sale consistente la misiunile și operațiile NATO. A împărtășit necesitatea implementării depline a deciziilor de la Varșovia, conform termenelor agreate, reiterând la rândul său importanța pe care Alianța o acordă în acest context măsurilor care vizează consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, inclusiv în zona Mării Negre, precum și relațiilor cu țările partenere din zonă. Ambasadorul Vershbow a evidenţiat că „cea mai important resursă a NATO este unitatea sa”, iar adoptarea, în urma Summit-ului de la Varşovia, a unei poziţii comune atât în ceea ce priveşte provocările din vecinătatea estică, cât şi cele din vecinătatea sudică, demonstrează faptul că Alianţa este mai unită ca niciodată.
La finalul, discuțiilor, ministrul român l-a felicitat pe ambasadorul Vershbow pentru întreaga sa activitate la conducerea NATO și a mulțumit pentru sprijinul constant acordat României în această calitate.