Site icon TIMP ROMÂNESC

Ministrul Muncii: Atacurile din ultimii ani au creat o imagine greşită a “lipsei de integrare”. Susţinem ferm drepturile românilor care muncesc în afara ţării!

Susţinem ferm drepturile românilor care muncesc în afara ţării. În fond, imigranţii contribuie major la economia ţărilor gazdă. O arată rapoartele economice, o certifică atitudinea comunităţii de afaceri, care dă întotdeauna mesaje pozitive despre contribuţia imigranţilor. Aşa cum au afirmat clar toţi comisarii europeni care s-au pronunţat pe subiect, niciun stat membru nu va avea posibilitatea de a limita libertatea de mişcare fără a-şi asuma ieşirea de facto din UE.“ – a declarat ministrul Rovana Plumb la dezbaterea “Mobilitatea forței de muncă la nivel european: drepturile şi protecția socială a lucrătorilor români” din cadrul Conferinţei Eurosfat „Europa, încotro?”.

Alături de experţi în politici publice, ministrul Rovana Plumb a discutat despre integrarea lucrătorilor mobili atât pe piaţa muncii, cât și în societate, în ansamblul ei, în statele Uniunii Europene.

Cu aceeaşi ocazie, a amintit şi diferenţa evidentă de abordare a Guvernului Ponta referitor la mobilitatea lucrătorilor români.

Suntem primul guvern care a reacţionat la atacuri. Inclusiv europarlamentarii noştri au fost activi pe acest subiect. De altfel, premierul Ponta a avut întâlniri şi vizite externe mai mult decât oricare alt demnitar în ultimii zece ani.”, a adăugat ministrul Muncii.

Rovana Plumb a ţinut să amintească în intervenţia sa despre calitatea forţei de muncă din România, spunând că marea majoritate a lucrătorilor sunt foarte apreciaţi: ”Majoritatea cetaţenilor români care muncesc în străinatate sunt integraţi şi respectaţi, atât cei angajaţi în agricultură, construcţii, servicii, cât şi cei cu studii superioare, care lucrează ca medici, profesori sau în IT. Atacurile din ultimii ani au creat o imagine greşită a “lipsei de integrare”, în presa străină citându-se cazuri izolate, infracţiuni, excepţii. În realitate, imigranţii sunt adaptaţi.”

Ca o initiativă personală, ministrul Rovana Plumb îşi propune o activare a tuturor ataşaţilor în domeniul muncii pe care Guvernul îi are în capitalele europene şi care, în opinia sa, nu au fost valorificaţi suficient. Potrivit ministrului, ataşaţii trebuie să devină cu adevărat legătura comunităţilor româneşti cu Guvernul pe acest tip de probleme: “Orice dificultăţi semnalate de români trebuie să ajungă, prin ei, aproape instantaneu, la cunoştinţa MMFPSPV.”

În încheiere, ministrul Muncii şi-a exprimat speranţa că emigranţii vor reveni acasă, pentru că este nevoie de ei, indiferent că e vorba de medici, profesori sau lucrători în agricultură.

Conferinţa Eurosfat „Europa, încotro?” a reunit societatea civilă, reprezentanți ai mediului politic și ai mediului de afaceri, cu scopul de a contura pozițiile şi așteptările referitoare la politicile și strategiile Uniunii Europene.

Exit mobile version