Site icon TIMP ROMÂNESC

Ministrul Stanoevici a discutat cu deputaţii despre organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni: ”Metodologia prezentată săptămâna trecută a fost doar o propunere. Parlamentul decide!”

Ni s-a cerut din partea celor două Camere din Parlament să facem o propunere de metodologie şi o estimare bugetară. Evident că acestă metodologie pe care am prezentat-o este o propunere, o variantă de lucru care nu poate fi utilizată şi care nu are nici un fel de valoare dacă nu este aprobată de cele două Camere. Ştim că cele două Camere şi-au dat acordul în scris, de principiu”, a subliniat ministrul Bogdan Stanoevici, delegat pentru Problemele Românlor de Pretutindeni, cu ocazia discuíilor pe care le-a purtat în 24 septembrie cu membrii Comisia de resort din Camera Deputaţilor.

Întâlnirea a avut ca temă principală organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni, după ce săptămâna trecută ministrul împreună cu deputaţii au avut o primă dezbatere pe această temă. La momentul respectiv, ministrul a propus parlamentarilor o metodologie de organizare a Congresului. În urma întâlnirii precedente, mai mule comunităţi din diaspora nu au avut obiecții față de propunerile ministrului, cerând schimbarea datei de organizare a evenimentului și transparenţă în desemnarea participanţilor.

În cadrul întâlnirii de astăzi (24 septembrie – n.r.) deputaţii au propus lui Bogdan Stanoevici propriul calendar pentru organizarea primului Congres al Românilor de Pretutindeni: “Aş vrea să primesc un răspuns la propunerea mea de a aloca 30 de zile pentru ca cele două Comisii din Parlamentul României să poată să facă amendamente şi propuneri, să aprobe metodologia, 30 de zile pentru dezbatere publică, dar şi o perioadă în care românii din diaspora să îşi desemneze reprezentanţii, propuşi de ei, nu de noi!”, a spus Mircea Lubanovici, preşedintele Comisia pentru românii de pretutindeni din cadrul Camerei Deputaţilor.

Răspunsul lui Stanoevici a fost unul afirmativ, menţionând că “Departamentul, prin transparenţa pe care a inistituit-o anul acesta, nu poate să ia vreo hotărâre care contravine legii. Dacă lege spune că trebuie 30 de zile şi 30 de zile, aceasta va fi aplicată. Repet, noi nu am făcut decât o propunere. Dumneavoastră veţi decide! ”, s-a adresat deputaţilor prezenţi.

Congresul Românilor de Pretutindeni trebuie organizat şi finanţat de Parlamentul României”, a punctat deputatul Mircea Dolha, iar colegul său Ninel Peia a propus înfiinţarea unui secretariat tehnic “între Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi cele două Comisii din cadrul Parlamentului. Fiecare comisie să propună doi oameni şi Departamentul la fel. În acest fel putem să găsim soluţia comună”.

Departamentul Românilor de Pretutindeni face propuneri. Parlamentul finanţează, studiază metodologia, verifică, nu noi. Aşteptăm propunerile dumneavoastră! Veţi primi o altă propunere, la care veţi adăuga sau şterge tot ceea ce consideraţi că este cazul, după ce aceste demersuri vor fi făcute, abia atunci vom putea trece la etapa următoare. Ne-am dorit ca acest Congres să se desfăşoare pe 30 noiembrie. Este o dorinţă a mea de a-l organiza, dar nu îl putem face decât dacă dumneavoastră veţi hotărî. Aşteptăm decizia forului superior! ”, a încheiat Stanoevici.

Exit mobile version