Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni a prezentat, pe 9 februarie, planul de acțiuni sectoriale membrilor Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor ţării din Camera Deputaților.
La întâlnire au participat deputaţii Mircea Lubanovici, Mircea Dolha, Ovidiu Iane, Mihai Deaconu, Mihai Aurelian, Ovidiu Raeţchi şi Ernest Caloianu, alături de Nicolae Brînzea, directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”pentru românii de pretutindeni.
“Am avut ocazia de a dezbate subiecte precum spațiul comunicațional comun România- Republica Moldova, campania de informare privind modalitățile de exercitare a votului prin corespondență, platforma online de depunere a proiectelor lansată de DPRRP în data de 28 ianuarie, precum și înființarea unor centre culturale românești în comunitățile istorice”, subliniază ministrul delegat Dan Stoenescu pe contul său de socializare.
În ceea ce priveşte campania de informare privind modalitățile de exercitare a votului prin corespondență, ministrul a anunțat că va vizita, pe 19 februarie, Madrid şi Bilbao, unde în colaborarea cu Autoritatea Electorală Permanentă se va lua în discuţie modalitatea de vot prin corespondenţă: “ Este o întâlnire la care mi-am manifestat interesul de a participa alături de delegaţia guvernamentală, fiind o premieră”, a declarat pentru TIMP ROMÂNESC deputatul Mihai Aurelian.
De asemenea, discuţiile dintre Dan Stoenescu şi membrii comisiei au vizat importanţa finanţării de proiecte lansată de DPRRP care anul acesta va cuprinte o singură etapă: “Din discuţiile desfăşurate pe 9 februarie, am înţeles că va fi o singură sesiune de proiecte, care se va închide pe 29 februarie. Faptul că acum există acea platformă de depunere online a proiectelor, simplificarea procedurilor şi verificarea documentaţiei va ajuta foarte mult asociaţiile pentru a putea aplica mai uşor ”, a precizat deputatul Ovidiu Iane.
Ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni a reliefat în cadrul întâlnirii de la Palatul Parlamentului şi relaţia de cooperare cu Rep. Moldova, anunţând că va susține amplificarea spațiului comunicațional comun România – Republica Moldova.
Potrivit deputatului Ovidiu Iane, şi Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor ţării din Camera Deputaților a susţinut această ideea a consolidării spaţiului comunicațional comun deoarece “media ar trebui să nu mai ţină cont de graniţe! Am militat şi am atenţionat Ministerul Afacerilor Externe de nenumărate ori ca operatorii de cablu să preia posturile din Rep. Moldova şi invers. Însă, acest spațiu comunicațional comun România – Republica Moldova este ceva mai mult deoarece se are în vedere creerea unei agenţii de ştiri în Rep. Moldova care să creeze conţinut pentru ambele ţări şi să preia din România evenimentele importante. De asemenea, domnul Dan Stoenescu ne-a informat că a început deja să discute cu diversele televiziuni comerciale private din ţara noastră pentru a intra pe piaţa din Rep. Moldova. Acesta are învedere şi reconfigurare şi reoganizarea Radio Chişinău, ceea ce este un lucru foarte bun pentru că acest instrument al statului român, încă nu produce efectele dorite”.