Site icon TIMP ROMÂNESC

Ministrul Stoenescu cere comunității academice un punct de vedere privind standardizarea așa-zisei ”limbi vlahe”

Necesitatea unei poziționări fundamentate științific la problema cu care se confruntă comunitatea românească din vecinătate și Balcani, care constă în divizarea etnică artificială, a fost discutată de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu președintele Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad. Cu această ocazie s-a subliniat apartenența acestora (comunitatea românească din vecinătate și Balcani – n.r.) la românitate dovedită de numeroase studii istorice, lingvistice și etnologice, precum și nevoia exprimării unei poziții oficiale a mediului științific și academic cu privire la standardizarea așa-zisei „limbi vlahe”.Discuțiile purtate între ministrul delegat și președintele Academiei Române au vizat și importanța pe care cele două instituții o acordă realizării unor studii şi cercetări științifice privind comunitățile de români din străinătate, dar și referitor la comunitățile istorice, relevante pentru mediul academic românesc atât din punct de vedere istoric, cât și etnolingvistic. Totodată, a fost abordată şi posibilitatea de a facilita interacţiunea între cercetătorii români şi cercetătorii de origine română din afara graniţelor.

În cadrul discuțiilor, ministrul Stoenescu a subliniat rolul Academiei Române în dezvoltarea culturală a țării noastre, fiind unul dintre pilonii societății românești. De asemenea, a salutat implicarea instituției în proiectul „România Educată” destinat construirii unui sistem de învățământ bazat pe performanță, meritocrație şi pe identificarea şi promovarea la cel mai înalt nivel a adevăratelor talente. Pentru comunităţile de români din străinătate şi din vecinătate, educaţia reprezintă un mijloc pentru păstrarea şi dezvoltarea identității româneşti.
De asemenea, demnitarul român a reiterat importanța apartenenţei la un spaţiu identitar comun a persoanelor de origine română şi a celor aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, aşa cum este definit şi în articolului 1, alineatul (1), litera a din Legea 299/2007.

Exit mobile version