Daniel Magdu: ”Dragostea şi iertarea au fost mereu punctul 0 de la care a pornit renaşterea acestei comunităţi”
Vineri, 18 decembrie, Comunitatea Românilor din Serbia a marcat 25 de ani de activitate.
Cu prilejul acestui moment aniversar, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, care a participat la eveniment, și-a exprimat recunoştinţa pentru activitatea depusă de Comunitatea Românilor din Serbia, ca importantă forţă organizatorică pentru apărarea drepturilor românilor în domenii de importanţă vitală pentru identitatea naţională: cultură, învăţământ, presă, viaţă spirituală.
De asemenea, ministrul a reafirmat determinarea statului român de a colabora pe toate planurile cu statul sârb în demersurile sale pentru păstrarea şi dezvoltarea identității româneşti, precum și importanța sprijinirii proiectelor comunităţii româneşti care se subsumează acestui obiectiv.
Dan Stoenescu a subliniat necesitatea continuării eforturilor de îmbunătățire a educației în limba română, exprimând totala deschidere a autorităţilor române pentru promovarea limbii române, ca marcă identitară a tuturor românilor.
În marja evenimentului, oficialul român a discutat cu reprezentanții Comunităţii Românilor din Serbia, pe care i-a încurajat să contribuie la conservarea identităţii lingvistice, culturale şi spirituale a comunităţii româneşti din această regiune.
Meho Omerovic, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului şi a minorităţilor, a felicitat CRS cu prilejul celei de-a 25-a aniversări, subliniind că relaţiile de bună vecinătate dintre Serbia şi România pot reprezenta un exemplu în regiune celorlalte ţări. De asemenea, Omerovic a subliniat importanţa pentru Serbia a experienţei pe care o are România şi care poate fi transmisă în calitate de ţară membră a Uniunii Europene, şi că Serbia este conştientă importanţa părerii a ţărilor membre UE, în procesul de preaderare, se arată într-un comunicat al Parlamentului Serbiei.
Daniel Magdu, preşedintele CRS, a amintit momentul înființării CRS, în 1990, când, ”prin iniţiativa unui grup de intelectuali entuziaşti, se năştea Comunitatea Românilor din Iugoslavia. Au fost atunci acolo în anul 1990, intelectuali, care dintre ei l-au hotărât deschizător de drum pe stăpânitorul cuvintelor, Pavel Gătianţ.
Nu ştim dacă, cei care au format nucleul celei dintâi Comunităţi Româneşti din Iugoslavia, au avut sau nu, conştiinţa greutăţii acestui cuvânt. Intelectuali de marcă, recunoscuţi atât în Iugoslavia şi în România, cu siguranţă că au înţeles riscul lucrului la care s-au înhamat”.
De asemenea, Magdu a vorbit despre trădare, iertare și împăcare, despre dragoste ți iertare, ca punct de pornire și renaștere a comunității: ”Privind înapoi fără mânie, nu ne putem stăpâni întrebarea, NOI, cât am comunicat? Cât am reuşit să vorbim? (Nu mult, ci împreună) Şi cât am reuşit să construim în apărarea noastră? Pentru că, de cuminecat numai Dumnezeu poate şti cât, şi mai ales cui am făcut-o.
Dacă ne-am cuminecat, celui DREPT, povara nu mai este pe umerii noştrii. Dar dacă am comunicat cu cel strâmb, atunci, cuminecarea nu se mai poate face decât prin jertfa mărturisirii şi a iertării.
Avem iertare, dar ea trebuie asumată, şi mai ales cerută.
Căci bucuria cuminecării, în Comunitate, şterge toate urmele trădării. Nici urmele cuielor, nici cununa de spini, nu rezistă iertării şi dragostei.
Dragostea şi iertarea au fost mereu punctul 0, de la care a pornit renaşterea acestei comunităţi. Când nimeni nu mai aştepta, când nimeni nu mai spera, când groparii sperau că şi-au făcut treaba, prin jertfa dragostei, şi împlinirea iertării, asemeni păsări măiastre, din propria cenuşă, Comunitatea a renăscut.
Comunitatea Românilor din Iugoslavia, Comunitatea Românilor din Serbia, poate, în viitor, Comunitatea Românilor. De unde? De când? Şi, pănă când? Priviţi în ochii copilulului de lângă dvs. Şi spuneţi-i, te înţeleg. Te înţeleg, pentru că te iubesc. Şi te iubesc, pentru că tu eşti eu. În rest, totul e tăcere”, a spus Magdu.
Pe scena Casei de Cultură din Uzdin, maestrul Gheorghe Zamfir alături de taraful său format din tineri basarabeni au susținut în fața unei săli arhipline, un concert. Seara a continuat cu un cocktail, prilej cu care Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin, Ariadnae Filum din Bor şi Partidul Neamului Românesc din Bor au înmânat diplome de excelenţă conducerii CRS.
Evenimentul a fost sprijinit de Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni.