Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut, în zilele de 16 și 17 aprilie 2016, la Edinburgh, o serie de întâlniri cu membrii comunității românești din Aberdeen, Manchester, Lancashire, Glasgow, Inverness, Belfast, Liverpool, Leeds şi Newcastle upon Tyne.În cadrul întâlnirilor, Stoenescu a subliniat utilitatea valorificării exemplelor pozitive oferite de comunitatea românească din Regatul Unit și a reiterat importanţa implicării active a membrilor comunităţii din această ţară într-un proiect amplu de promovare a imaginii României şi a comunităţii, canalizat pe contribuţia pe care aceștia o pot aduce mediului economic, social şi cultural atât în ţara de reşedinţă, cât şi în cea de origine.
De asemenea, ministrul delegat a participat la slujba duminicală de la Biserica St. Philip din Edinburgh, eveniment ce a prilejuit lansarea unui dialog pe teme de interes pentru comunitatea românească din Regatul Unit.
Programul vizitei a cuprins şi sesiuni de informare, cu participarea unor reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente, privind noile modalități de vot pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Cu această ocazie, ministrul delegat a reiterat importanța înscrierii în Registrul electoral a românilor aflați în străinătate, îndemnându-i pe cei prezenți să folosească întregul interval pus la dispoziție pentru înscriere. Totodată, oficialul român a susţinut că autorităţile implicate în organizarea și desfăşurarea procesului electoral vor lua toate măsurile necesare pentru ca acesta să se desfășoare în condiții de deplină legalitate și corectitudine.
Reprezentanții Autorității Electorale Permanente au prezentat pașii necesari înscrierii în Registrul electoral și au răspuns întrebărilor referitoare la alegerile parlamentare din toamna acestui an.
Reamintim că, începând cu data de 1 aprilie 2016, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la viitoarele alegeri parlamentare pot solicita înscrierea în Registrul Electoral. Cetățenii români înscriși în Registrul electoral vor putea vota prin corespondență sau la secțiile de votare nou înființate, acolo unde se înregistrează cel puțin 100 de alegători.