Aflat la Varșovia, la lucrările Forumului de Securitate, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat, marți, 3 octombrie, la dezbaterile din cadrul sesiunii ”Strategic Autonomy & Europe’s Transatlantic Commitments”, alături de Catherine Ashton, fost Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Global Fellow la Woodrow Wilson Center, de ministrul apărării din Suedia, Pål Jonson, și de ministrul afacerilor externe și europene din Slovacia, Miroslav Wlachovský. Sesiunea a fost moderată de Katarzyna Pisarska.
Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei a readus în prim-plan dezbaterea privind rolul UE în ceea ce privește securitatea euro-atlantică. În acest context, au fost abordate teme relevante, precum relația transatlantică, cooperarea și complementaritatea UE-NATO, China și rolul SUA pentru securitatea europeană și globală.
Ministrul Tîlvăr a evidențiat unitatea demonstrată de comunitatea transatlantică în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, subliniind nevoia de a păstra această unitate și de continuare a sprijinului pentru Ucraina, acordat de multe state europene. Ministrul a evocat sprijinul substanțial acordat de România, inclusiv prin asigurarea condițiilor pentru exportul a peste 25 de milioane de tone de cereale din Ucraina către piețele globale.
Totodată, oficialul român a punctat că noul context strategic impune adaptare și consolidare a arhitecturii de securitate, care implică nu doar un rol crescut al UE, ci și întărirea legăturii transatlantice, care rămâne baza securității euro-atlantice. Subliniind complexitatea crescută a mediului geopolitic global, ministrul român al apărării a arătat că Europa trebuie să-și asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate, gândită în cheia complementarității și a solidarității.
În acest context, ministrul român a reiterat importanța angajamentelor și alocării resurselor necesare pentru apărare, la nivel european, arătând că România a asigurat 2% din PIB pentru apărare, în ultimii șase ani, iar de anul acesta, bugetul a crescut la 2,5 % din PIB, fapt care a permis derularea unor programe de înzestrare importante și intrarea în dotarea forțelor armate a unor echipamente de ultimă generație. Angel Tîlvăr a pledat pentru continuarea dezvoltării de capabilități militare, sens în care inițiativele UE reprezintă o oportunitate semnificativă.
De asemenea, oficialul român a evidențiat faptul că provocările la nivel global necesită o cooperare strânsă între NATO și UE, importanța și relevanța parteneriatului transatlantic și faptul că o Europă mai puternică înseamnă și un parteneriat mai puternic.
Forumul de Securitate de la Varșovia, organizat în perioada 3-4 octombrie, se află la a 10-a ediție și a avut ca temă centrală rolul din ce în ce mai relevant al Europei Centrale și de Est în cadrul relațiilor transatlantice. Dezbaterile au abordat modalitățile prin care regiunea poate deveni un partener proactiv pentru aliații transatlantici, concomitent cu întărirea propriei securități.