200 de copii din regiunea Lugansk vor petrece vacanţa de primăvară în România, Slovacia, Austria și Polonia cu sprijinul guvernatorului Ghenadii Moskal, originar din regiunea Cernăuţi, anunță Zorile Bucovinei. Potrivit oficialului ucrainean, luptele active de pe teritoriul regiunii Lugansk au dus la închiderea forţată a instituţiilor de învăţământ, iar elevii nu au posibilitatea să frecventeze şcolile: „Ne-am adresat ambasadelor ţărilor vecine cu rugămintea să ne ajute să organizăm odihna peste hotare a elevilor noştri, de pe teritoriul afectat de războiul terorist din estul Ucrainei, pentru ca ei să vadă cu proprii ochi cum trăieşte populaţia de acolo. Primele au răspuns România şi Slovacia. Le sunt foarte recunoscător şi sper la o colaborare comună în continuare”.
Astfel, 33 de copii din raioanele Bilovudsk, Svativsk şi or. Severodoneţk, unde se desfăşoară războiul nedeclarat, şi doi adulţi – metodişti la Direcţia Regională Învăţământ şi Ştiinţă Lugansk, au mers, pe 22 martie, la Cernăuţi, unde au vizitat locurile memorabile din Cernăuţi, potrvit sursei citate.
În partea a doua a zilei, copiii din Lugansk s-au întâlnit cu Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuţi, care, răspunzând multiplelor întrebări ale elevilor, le-a povestit despre viaţa şi traiul cetăţenilor României, schimbările ce au loc în ţară după aderarea la UE, despre judeţul Suceava, unde se vor odihni, despre obiectivele istorico-culturale, frumoasele şi legendarele mănăstiri voievodale din sudul Bucovinei, unice în lume, despre bucatele şi băuturile tradiţionale româneşti etc.
Larisa Suprun, una din conducătoarele grupului de copii din regiunea Lugansk, a mulţumit pentru organizarea odihnei elevilor ucraineni şi Eleonorei Moldovan pentru primirea călduroasă, menţionând că Cernăuţiul este un oraş european ce diferă mult de oraşele din estul Ucrainei: „Întâlnirea călduroasă cu dna Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuţi, i-a convins pe copiii noştri că Estul şi Vestul ţării sunt împreună, că Ucraina e un stat independent şi unitar. Până a sosi la Cernăuţi, sâmbătă, 21 martie, ne-am întâlnit cu dl Cornel Ionescu, Ambasadorul României la Kyiv, care ne-a făcut cunoştinţă cu istoria şi cultura României”, a accentuat Larisa Suprun.
Pe 23 martie elevii din regiunea Lugansk au plecat la odihnă şi reabilitare psihologică în România, unde, timp de 7 zile, vor vor vizita mănăstiri și muzee, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava.