Mircea Geoană l-a notificat marți pe secretarul general al NATO Jens Stoltenberg că va demisiona din funcția de la NATO pe 10 septembrie, potrivit unui comunicat de pe site-ul Alianței.
Jens Stoltenberg a anunțat că a acceptat demisia secretarului general adjunct al NATO și i-a mulțumir pentru serviciile sale.
„Mircea a slujit NATO aproape cinci ani. Concentrarea lui asupra tehnologiei și provocărilor emergente de securitate a fost esențială pentru a stimula inovația în Alianță. Este un adevărat transatlanticist, iar munca sa cu partenerii a adus foarte mult beneficii NATO. Îi doresc toate cele bune pentru viitor”, a spus dl Stoltenberg.
Mircea Geoană este primul român care a ocupat funcția de secretar general adjunct al NATO și primul secretar general adjunct dintr-o țară care a aderat la Alianță după încheierea Războiului Rece.
Până la numirea unui succesor, interimatul va fi asigurat de ambasadorul Boris Ruge, Secretar General Adjunct pentru Afaceri Politice și Politică de Securitate (PASP).
Mircea Geoană urma să-și încheie mandatul pe 10 septembrie, când era anunțată și o ceremonie la sediul Alianței Nord-Atlantice.
”Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieții mele.
Îi mulțumesc Secretarului General Stoltenberg pentru încredere și prietenie. Împreună, în ultimii 5 ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtășit și nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă.
Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianțe din istorie”, a scris Mircea Geoană, pe Facebook.
Este fondatorul Institutului Aspen România, a fost Președinte al Senatului României și președinte al Partidului Social Democrat, partid din care a fost exclus de două ori (2011 și 2014).
După cea de-a doua excludere din PSD, Mircea Geoană a negociat cu 20 de senatori și deputați de la PSD, de la Partidul Poporului, de la ALDE și de la Partidul Conservator formarea unui nou grup parlamentar și în 2015, împreună cu Marian Vanghelie, a lansat Partidul Social Românesc (PSRO). Ulterior s-au despărțiet și Geoană a revenit la diplomație.
Înainte de cariera sa politică, Mircea Geoană a avut o activitate diplomatică de succes. A fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii la vârsta de 37 de ani, în februarie 1996, fiind cel mai tânăr ambasador din corpul diplomatic românesc. Din 2000 până în 2004, Mircea Geoană a fost ministru al Afacerilor Externe al României. De asemenea, a fost președinte în exercițiu al OSCE în 2001, iar în 2005 a fost reprezentantul personal al președintelui OSCE în exercițiu pentru Georgia. În 2006, Mircea Geoană și-a lansat primul volum „Drumul spre Europa și Lumea transatlantică” al cărții „Politica externă a României la începutul secolului XXI”. În 2006 a mai publicat lucrarea „America, Europa și Modernizarea României – Fundamente pentru un proiect românesc de societate”, în 2008 a publicat cartea „Modelul Social Românesc – Calea către o altă Românie”, iar în 2009 a publicat volumul „Încredere”. În noiembrie 2023 a lansat cea mai recentă carte a sa, „Bătălia pentru viitorul României.
Deși a evitat să confirme o nouă candidatură pentru Președinția României (după cea din 2009, când a obținut 49,6% din voturi), numele său este frecvent invocat în legătură cu aceasta.