Mai mulți membri ai Comisiei LIBE a Parlamentului European, între care și eurodeputatul Monica Macovei, merg în Canada pentru a analiza relațiile UE-Canada, modul în care gestionează situația imigranților și a refugiaților și detaliile eliminării vizelor pentru România și Bulgaria în 2017.
Misiunea delegației Comisiei de Libertăți civile, Justiție și Afaceri interne (LIBE) are loc în perioada 20 -24 februarie 2017, în Ottawa și Toronto, și va analiza și programul de sponzorizare privată a refugiaților și politica de apărare și cea de cooperare în materie penală.
„Eliminarea vizelor pentru cetățenii români care vor să călătorească în Canada este un succes, chiar dacă vine mai târziu decât am sperat cu toții. Important este că se întâmplă anul acesta, iar autoritățile române trebuie să respecte statul de drept și democrația în România pentru a nu exista niciun accident de parcurs”, a declarat Monica Macovei.
Obiectivul misiunii în Canada a membrilor Comisiei LIBE îl reprezintă schimbul de informații și identificarea celor mai bune practici privind programul de triere a imigranților, selectarea, aducerea și instalarea refugiaților reali, după ce se decide statutul de refugiat (diferit de regula cotelor obligatorii stabilită de UE) și activitatea instituțiilor guvernamentale și neguvernamentale, a corporațiilor și altor entități canadiene pe baza principiului sponsorizării private a refugiaților, folosit în Canada, discutarea și detalierea deciziei Canadei de a elimina vizele pentru România și Bulgaria în 2017, discutarea Parteneriatul Strategic pentru Apărare între Uniunea Europeană și Canada și detalierea cooperării penale în cazurile de infracțiuni transfrontariere.
Programul vizitei include întâlniri cu reprezentanți ai Departamentul de Afaceri Globale Canada (CAG), cu membri ai Parlamentului Canadei, inclusiv ai Comisiilor parlamentare pentru justiție și drepturile omului, pentru cetățenie și imigrație, precum și cu reprezentantul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și reprezentanți ai Amnesty International.
Un punct important al misiunii îl reprezintă întâlnirea cu oficialii Centrului privind Imigrarea, Refugiații și Cetățenia (CICR), unde vor discuta politica vizelor, gestionarea imigranților și programul canadian de sponsorizare privată pentru instalarea și integrarea refugiaților, gestionarea imigranților din Siria de către Canada.
La Toronto, delegația LIBE va avea întâlniri cu Procurorul General și cu Ministrul pentru Cetățenie și Imigrare din Ontario, precum și cu reprezentanți ai Consiliul canadian pentru Refugiați și ai Serviciului pentru imigranți (COSTI).
De asemenea, membrii LIBE vor vizita, în Ottawa, Centrul Catolic pentru Imigranți (CCI) și vor asista la operațiunile Serviciului comunitar privind imigranții (OCISO).
”Misiunea Comisiei LIBE a Parlamentului European va observa în mod direct cum sunt identificați și protejați adevarății refugiați și cum funcționează sponzorizarea privată a acestora, inclusiv de către biserică și sectorul privat, pe timpul șederii lor în Canada. Sper ca lecțiile învățate să schimbe politica cotelor obligatorii impusă de Comisia Europeană. Când identifici și protejezi refugiații din numărul mare de imigranți, aplici cu adevărat principiul solidarității și previi terorismul”, a mai spus Macovei.