Acasă Europa Modificări ale Codului Silvic

Modificări ale Codului Silvic

Puieții forestieri intră în categoria materialelor lemnoase, culturile agroforestiere intră în categoria vegetației forestiere, SIMIN va avea 300 de noi stații meteorologice automate și 100 de stații agrometeorologice

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul României a modificat o serie de acte normative din domeniul silviculturii.

 Astfel, se reglementează măsuri pentru punerea în aplicare a PNRR, la Componenta C2 – Păduri și Protecția Biodiversității, Țintele 25 și 26 Investiții 1. Campanie națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, unde România s-a angajat să împădurească și să reîmpădurească o suprafață de 56.700 ha, până în anul 2026. Pentru realizarea acestor împăduriri și având în vedere interesul fermierilor de a realiza asemenea tipuri de împăduriri, a fost instituită o nouă categorie de vegetație forestieră din afara fondului forestier național – „culturi agroforestiere de pe terenuri agricole”.

De asemenea, se modifică definiția materialelor lemnoase, prin încadrarea puieților forestieri în categoria materialelor lemnoase, cu scopul reducerii costurilor de producere a acestora și stimularea  producerii lor.

De asemenea a fost eliminată obligația proprietarilor de fond forestier (proprietate publică sau privată) de a fi înscriși în Registrul național al asociațiilor de proprietari de păduri pentru a beneficia de facilități atunci când realizează împădurirea terenurilor afectate.

De asemenea, pentru creșterea capacității de a prognoza fenomene meteorologice severe (nowcasting) și, prin urmare, de a reduce sau preveni impactul advers al acestora, modificările aprobate de ordonanța guvernului stabilesc cadrul legal pentru extinderea rețelei naționale de observare a Sistemului Meteorologic Național Integrat (SIMIN). Astfel, Administrația Națională de Meteorologie, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale va realiza extinderea rețelei naționale de meteorologie existente cu 300 de stații meteorologice automate si autonome de suprafață și 100 de stații agrometeorologice și va asigura buna funcționare a acestora printr-un sistem integrat de comunicații, monitorizare, alimentare dedicat celor 300 de amplasamentele meteorologice.

Un alt aspect care este reglementat de ordonanța de urgență a Guvernului este majorarea termenului, de la 30 de zile la maximum 90 de zile, necesar accesului în regim de urgență, pentru remedierea unor defecțiuni prin operațiuni speciale la alte orizonturi de exploatare din cadrul capacităților existente și a repunerii în funcțiune a capacităților de producție nefuncționale, în vederea suplimentării producției de petrol și gaze naturale, precum și pentru intervențiile cu caracter urgent pentru execuția lucrărilor de punere în siguranță a infrastructurii de transport rutier și feroviar.