Membrii cabinetului Filip au depus jurământul miercuri seara, târziu, în fața președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la finalul unei zile agitate la Chișinău.În cadrul ceremoniei de învestire, președintele Nicolae Timofti a transmis noului guvern că va sprijini reformele europene, vorbind în acest context de nevoia stabilității economice și financiare, precum și despre reluarea dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituțiile financiare internaționale.
”De modul în care se va acționa în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern și internațional a acestui cabinet de miniștri. Susținerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale”, a spus Timofti.
În paralel cu ceremonia de depunere a jurământului de către noul cabinet, în centrul Chișinăului aveau loc proteste ajunse până la violență, Moldova aflându-se la un pas de repetarea situației din aprilie 2009.
Pentru a tempera situația, atât oficialii de la Chișinău, cât și numeroși oficiali europeni au făcut apel la calm și dialog.
„Aș vrea să încep prin a transmite tuturor cetățenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem”, spunea președintele Timofti.
Președintele Parlamentului, Adrian Candu, a vorbit despre provocări organizate și a cerut instituțiilor să-și facă datoria, chemând la calm și dialog democratic. De altfel, Candu a declarat în direct la Radio Moldova că joi va discutai cu liderii protestatarilor pentru a identifica soluții de depășire a situației create.
Și premierul interimar Gheorghe Brega a îndemnat protestatarii, dar și forțele de ordine, să se abțină de la manifestări violente și nedemocractice, pentru a evita eventuale victime umane sau distrugerea clădirilor guvernamentale.
Ministrul Oleg Bălan a explicat că în urma altercației dintre protestatarii înarmați cu răngi care au pătruns în forță în clădirea Parlamentului și forțele de ordine, există cinci protestatari și opt polițiști răniți, iar pagubele material sunt minore. De asemenea, acesta a spus că a fost anunțat târziu în legătură cu ședința Parlamentului, ceea ce a întârziat mobilizarea forțelor de ordine pentru protejarea clădirii. De asemenea, Bălan a vorbit despre o asemănare între protestele din 7 aprilie 2009 și cele din seara zilei de 20 ianuarie 2016, dar situația a fost stabilizată. De altfel, Procuratura Generală a anunțat că a început urmărirea penală a circumstanţelor cazului şi identificarea persoanelor implicate în comiterea și provocarea acţiunilor violente.
În timpul altercațiilor, inclusive doi politicieni au fost agresați – președintele PPL Mihai Ghimpu și ministrul Educației Corina Fusu.
Concomitent cu apelurile la calm ale oficialilor de la Chișinău, și actorii internaționali lansau mesaje similar, îndemnând la dialog.
În urma votului de astăzi pentru un nou guvern în Parlamentul Republicii Moldova și a demonstrațiilor care au decurs de la acest eveniment, Uniunea Europeană îndeamnă la calm și reținere din partea tuturor. Încurajăm toate părțile interesate din țară să se angajeze într-un dialog pentru a găsi, împreună, o cale de urmat pentru Republica Moldova. Înaltul Reprezentant , Vicepreședinte Federica Mogherini este în strânsă legătură cu Delegația UE la Chișinău și urmărește îndeaproape situația”.
Ambasada SUA la Chișinău a publicat (în engleză, română și rusă) un mesaj prin care cheama părțile implicate în protestele din preajma Parlamentului Moldovei, inclusiv poliția, să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență.
De asemenea, și Ministerul Afacerilor Externe de la București a lansat îndemnuri la calm: ”… facem apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău.
Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea şi obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite şi îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetăţenilor ţării”.
Dincolo de numirea pe repede înainte a noului cabinet, la Chișinău rămân nemulțumirile cetățenilor Moldova pe fondul crizei fără precedent în care se află țara. Noul Guvern este deja contestat de societatea civilă, care ridică semne de întrebare în legătură cu integritatea acestuia, dar, cel puțin în acest moment, pare o soluție mai rezonabilă, fie ea și temporară, un respiro, în locul alegerilor anticipate spre care forțele politice de stânga doresc să împingă țara.