La Bruxelles au fost semnate vineri Acordurile de Asociere şi Comerţ Liber Aprofundat ale Uniunii Europene cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Astfel, UE are de azi trei noi ţări asociate: Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a apreciat acordurile drept istorice. „Aceste acorduri sunt piatra de temelie a Parteriatului Estic. Ele nu sunt făcute împotriva nimănui. Obiectivul nostru este să-i ajutăm pe partenerii noştri în realizarea reformelor. Aceste acorduri nu vor ţine însă loc de reforme. Succesul acordurilor de azi depinde de continuarea de către cele trei ţări a reformelor care să le aducă mai aproape de modul de viaţă european din punct de vedere politic, economic şi cultural”, a declarat Jose Manuel Barosso.
Potrivit Agenției de Știri PROMPT MEDIA, acordurile au fost semnate, din partea Ucrainei, de preşedintele ţării Petro Poroşenko, de premierul Georgiei, Irakli Garibasvili, şi de cel al Republicii Moldova, Iurie Leancă. Premierul moldovean Iurie Leancă a declarat, la rându-i, că „ziua de astăzi este una istorică”. „Dar la alegerile din acest an trebuie să confirmăm că am ales viitorul, nu trecutul”, a spus Iurie Leancă, cu puţin timp înainte de semnarea acordului. Anterior, el a dat asigurări că Republica Moldova şi-a pregătit instituţiile pentru aplicarea eficientă a acordului de asociere pe care îl consideră o etapă în procesul de aderare la UE.
Tot înainte ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Traian Băsescu, aflat la Bruxelles, a afirmat că acest eveniment marchează împlinirea unui efort politic de 10 ani.
Întrebat de când se luptă pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, președintele Traian Băsescu a spus: „De 10 ani, când încă nu se pomenea în concluziile Consiliului European despre Republica Moldova”. ”Astăzi este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar, în aceleși timp, – și asta e de remarcat – efortul pe care l-au făcut moldovenii. Guvernul lor. A început Filat (n.r. Vlad Filat) un proces foarte inteligent, care a pus vizele întâi și pe urmă asocierea și Acordul de Liber Schimb și sunt singurii care au obținut și una, și alta până la ora asta. Deci am avut ce susține. Filat a început, Leancă (n.r. Iurie Leancă) a continuat și noi am avut ce susține”, a spus Traian Băsescu.
Şefii de stat şi de guvern s-au reunit de joi în Belgia, pentru Consiliul European de vară, la care România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.