Acasă Stiri Mortalitatea în ATI Covid nu ar trebui să fie mai mare de...

Mortalitatea în ATI Covid nu ar trebui să fie mai mare de 20%

Trebuie revizuite protocoalele din terapie intensivă și administrate tratamentele care salvează viețile bolnavilor

Mortalitatea în ATI Covid nu ar trebui să fie mai mare de 20%, însă în România, în ultima perioadă, procentul este invers. Cristian Socolov, doctor în științe medicale, atrage atenția că trebuie revizuite protocoalele din terapie intensivă și administrate tratamentele care le salvează viețile bolnavilor, scrie National.ro.

Cu o experiență profesională de 40 de ani în medicină, din care 10 ani în Franța, dr. Cristian Socolov, doctor în științe medicale, transmite medicilor de la ATI că antiviralele nu mai au niciun efect atunci când pacienții Covid au ajuns în stare gravă la terapie intensivă.

”Antiviralele se dau în primele 7 zile, la ATI trebuie să încerci să salvezi pacienții cu doze maxime de antibiotice și de cortizon, pentru că altfel mor. Le trebuie și antihistaminice, bronhodilatatoare, anticoagulant, hidratare, vitaminoterapie și au nevoie de exerciții de respirație. Fiecare pacient trebuie să aibă profesorul lui de respirație, să-l pună să respire în fiecare zi, să facă gimnastică respiratorie, nu să-l întoarcă de colo, colo. Că asistentele nu au timp de așa ceva, nici femeile de serviciu. Avem atâția kinetoterapeuți. Să-i ia și să-i ducă în spitale și să-i pună să-i învețe pe pacienți să respire. În Franța așa se face. Și pot fi salvați, 80% dintre ei pot fi salvați”, ne spune dr. Cristian Socolov. Despre tocilizumab, despre care Ministerul Sănătății a anunțat că va fi distribuit în spitale, evident, în cantități limitate, dr. Socolov susține că, dacă pacientul a trecut de a 7-a zi de boală, nu mai are niciun efect.

”Pacientul, când ajunge în a 10-a zi, în a 20-a zi în spital, trebuie băgat de urgență pe antibiotic și cortizon, pentru că el este plin de puroi, este o bombă de microbi”, arată dr. Cristian Socolov.

Atenție mare la oxigen!

Potrivit dr. Cristian Socolov, exercițiile de respirație pentru pacienții Covid din ATI sunt extrem de importante. Acesta susține că nu se poate folosi doar oxigenul, care și-așa trebuie dozat cu mare atenție și cu mare grijă. ”Oxigenul rupe alveola, care este foarte sensibilă. Oxigenul merge să-l bagi o zi, două, dar după aia rupe alveola, face bradicardie. Prima dată trebuie să vindeci alveola, peretele alveolar, pentru că virusul merge în interstițiu, nu merge în peretele alveolar. În primele 7 zile, când face viremie, el este în interstițiu. În Franța se dă între 0,5 și 2 litri de oxigen. Când a ajuns la 94%-95% saturație, nu este nevoie să-i mai dai în plus oxigen, am auzit că dau și peste 95%, ca să ajungă la 100%, e o tâmpenie. La 90% poți să-i dai oxigen, dar cu țârâita. Sub 90% bagi mai mult oxigen, 3-4 litri, dar nu forțezi, doar o jumătate de oră sau o oră, apoi îl verifici, îi faci tomografie, și de două ori pe zi, îi iei gazele din nou, îi iei saturația. Trebuie abnegație, nu merge să pleci și să lași pacientul pe mâna asistentei și asistenta să bage oxigen în continuare și, când vede că trage pe dreapta, îi dă propofolul și gata”, a declarat dr. Cristian Socolov.

Anticorpii monoclonali dau imunitate

Un virus respirator trebuie rezolvat cu antivirale în primele trei zile și după aceea îi dai antitermice și antibiotice și îl salvezi și nu-ți moare niciunul, ne mai spune dr. Cristian Socolov. ”Acum americanii au descoperit că aspirina este foarte bună în Covid, că previne și cheagurile. Se poate face tratament și cu medicina clasică. Ideal ar fi să se dea anticorpii monoclonali. Acest tratament are marele avantaj că dă anticorpi împotriva virusului, nu este ca la antivirale, că nu te lasă să faci anticorpi. Anticorpii monoclonali te și salvează și îți conferă și rezistență la boală, îți dă imunitate, adică acest medicament este mai bun decât vaccinul. În 7 zile dispare virusul, nu-l mai găsești. Dar și acest tratament trebuie dat urgent, în prima, a doua, a treia zi, cel mult a 5-a, a 7-a zi. Și mai este ceva de spus, toți cei care au făcut boala nu mai au iau niciun virus, iar cei care se vaccinează se infectează toți. S-au făcut studii și s-a demonstrat că cei care au făcut boala au o rezistență de peste 10 ori mai mare decât cei care au fost vaccinați cu a treia doză”, a mai precizat dr. Cristian Socolov.