Site icon TIMP ROMÂNESC

Moțiunea privind situația românilor din afara granițelor nu a fost votată. Din lipsă de cvorum

Deputații nu au reușit să se pronunțe, prin vot, asupra moțiunii simple pe tema românilor din afara granițelor depusă de parlamentarii PNL și PDL. Asta pentru că din cei 235 de deputați (ceea ce asigura cvorumul pentru desfășurarea ședinței și exprimarea votului) care se aflau în sală la începutul ședinței de luni când a fost dezbătută moțiunea, la momentul votului în sală mai rămăseseră puțin peste 100 de parlamentari.

Moțiunea simplă depusă săptămâna trecută de opoziție a fost citită de deputatul Mircea Dolha, vicepreședintele Comisie pentru problemele românilor din afara granițelor.

Printre altele, semnatarii moțiunii au cerut ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, să iniţieze o procedură de „evaluare serioasă şi credibilă” a numărului de români care trăiesc în afara graniţelor ţării, să participe la şedinţele Parlamentului în care se dezbat iniţiative legislative privitoare la românii din afara granițelor şi să găsească cele mai bune modalităţi prin care românii din străinătate să-şi poată exercita drepturile constituţionale.

De asemenea, parlamentarii au cerut răspunsuri ministrului Stanoevici cu privire la acțiunile acestuia pentru promovarea și păstrarea identității culturale, lingvistice și religioase a românilor de pretutindeni, nominalizarea organizațiilor și asociațiilor sprijinite până acum. În plus, semnatarii documentului mai vor refacerea actualei Strategii națională privind relația cu românii de pretutindeni, în care să includă principalele probleme cu care se confruntă românii din afara țării, precum și soluțiile pe care le anticipează, dar și ”să facă de urgență propuneri pentru reducerea valorii taxelor consulare plătite de cetățenii români”.

În replică, ministrul Bogdan Stanoevici a spus că acuzaţiile din moţiune sunt „lipsite de substanţă, demagogice şi chiar jenante”. „Sunt actor, deci necalificat. Autorii moţiunii, într-un limbaj suburban şi de-a dreptul deplasat pentru un document menit a fi adus în atenţia Parlamentului României, îşi încep pledoaria printr-o acuză de-a dreptul jenantă pentru ei: sunt actor, aşadar aş fi necorespunzător pentru a reprezenta interesele românilor de peste hotare. Sunt mândru de vocaţia mea, în care dialogul inteligent, empatia şi respectul pentru public sunt calităţi esenţiale”. El a exemplificat cu actori celebri, români sau străini, care, de-a lungul timpului, au îndeplinit funcții similare.

Stanoevici a semnalat faptul că deși moțiunea îi vizează pe românii din afara granițelor, un singur parlamentar care reprezintă diaspora se numără printre semnatarii documentului, precum și faptul că una dintre cererile opoziției este deja rezolvată – cea privind reducerea taxelor consulare. În plus, ministrul a vorbit și despre programul Prima Casă, car se extinde și pentru românii cu domiciliul în străinătate.

“În anul 2014, DPRRP a promovat o politică activă, care a vizat asigurarea unei susţineri reale pentru afirmarea, păstrarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, religioase şi culturale a românilor din afara ţării, cu respectarea standardelor europene în materie, atât prin intermediul sprijinului financiar direct destinat românilor de pretutindeni, cât şi la nivel politico-diplomatic”, a adăugat ministrul.

În ceea ce privește finanțarea aspciațiilor și organizărilor din diaspora, Bogdan Stanoevici reamintit că “În 2014 DPRRP finanțează 232 de proiecte, în valoare totală de 7 630 123 ron. Anul acesta peste 200 de asociații, fundații și organizații românești din străinătate și din România care dezvoltă programe, proiecte sau acțiuni în sprijinul românilor de pretutindeni bedeficiază de sprijinul DPRRP ”, nevoile românilor din diaspora fiind “dictate chiar de către ei”.

În acest context, ministrul delegat a lămurit și situația bunurilor culturale, istorice, religioase care aparțin moștenirii românești: “DPRRP susține lăcașele de cult din Belgia, Italia, Rep. Moldova, Spania ori Ungaria”. Acesta a mai adăgat că departamentul sprijină dezvoltarea mass-media în limba română, acțiunile pe care românii din străinătate le fac pentru păstrarea identității culturale, lingvistice și religioase, amintind de Programul Diaspora Estival, Taberele ARC, manifest[rile dedicate Zilei Limbii Române și Programul „Cunoaște-ți vecinii”, dar și înființarea de noi centre culturale românești în străinătate. “.

Toate aceste lămuriri au fost puse la dispoziția parlamentarilor într-un raport de activitate, detaliat cu răspunsurile și precizările solicitate prin moțiune, pregătit de ministru și laăsat la dispoziția deputaților.

Exit mobile version