Site icon TIMP ROMÂNESC

Muzeu în aer liber la Zeicani: lucrari din Marea Britanie şi Japonia

O fostă fermă a partidului de lângă localitatea hunedoreană Zeicani a devenit un veritabil muzeu de în aer liber, după ce aici se desfăşoară, de 13 ani, un Simpozion Naţional de sculptură.

Artişti din Marea Britanie şi din Japonia au lucrări la Zeicani, iar într-una dintre ediţii întreaga catedră de arte a Universităţii din Barcelona a venit să creeze în Ţara Haţegului.

De-a lungul timpului, aproape toţi artiştii consacraţi în domeniu au trecut pe aici şi au lăsat zeci de lucrări în poiana înconjurată de munţi, dar şi invitaţi din străinătate au lucrat în această tabără de creaţie. Artişti din Marea Britanie sau din Japonia au lucrări la Zeicani, iar într-una dintre ediţii întreaga catedră de arte a Universităţii din Barcelona a venit să creeze în Ţara Haţegului.

La ediţia din acest an, aflatăîn plină desfăşurare, participăşase artişti, pe care i-am găsit la lucru. Cătălin Dragomir, care nu a lipsit de la nici o ediţie, a declarat că unul dintre avantajele acestui gen de simpozion este acela că artiştii pot aborda lucrări de mari dimensiuni, imposibil de realizat în atelier.

Decebal Crăciun este un sculptor gorjean extrem de apreciat, care lucrează mai ales în lemn. L-am găsit lângă o lucrare de aproape patru metri, care face parte dintr-un ciclu tematic al artistului. Decebal mi-a spus că este pentru a doua oară la Zeicani, unde se simte deja ca acasă.

În afară de varietatea de stiluri, proporţii şi materiale, fiecare operă de artă de aici are propria ei poveste. Una dintre ele este realizată din traverse de cale ferată ale unei linii abandonate, care datează din vremea lui Franz Iosef.

Exit mobile version