Muzeul de Istorie din Suceava a fost redeschis, duminică, după finalizarea lucrărilor de modernizare și reabilitare în valoare de aproximativ 12 milioane de euro. Tot duminică a fost redeschisă și Cetatea de scaun, care a fost, de asemenea, reabilitată și restaurată printr-un proiect în valoare de aproximativ 17 milioane de euro. Ambele proiecte au beneficiat de fonduri europene. Ziua deschiderii Muzeului de Istorie a coincis cu cea a lansării proiectului Luna Diasporei, ce face parte din programul anual ”Hai în Bucovina!”.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat la festivitatea de deschidere că, în ultimii ani, clădirea a suferit un amplu proces de consolidare, modernizare și dotare, suprafața acesteia mărindu-se de la 3.200 de metri pătrați la 7.300. Flutur a reamintit că această clădire a fost construită între anii 1901-1903 și a avut ca destinație inițială Căpitănia și sediul de Poștă, între anii 1918—1968 a fost sediul Prefecturii, iar din 1968 a găzduit Muzeul Bucovinei.
El a arătat că proiectul de modernizare a muzeului a fost inițiat în primul său mandat, în 2009, și a fost continuat de fosta conducere a CJ Suceava din perioada 2012-2016.
Referindu-se la proiectul Luna Diasporei, Flutur a spus că, la Suceava, este prevăzută în cursul săptămânii viitoare o întâlnire a reprezentanților comunităților de români din afara granițelor cu cei ai Ministerului de Externe, ai Autorității Electorale Permanente, ai Ministerului Turismului, ai autorităților publice județene și ai unor instituții cu atribuții în domeniu.
Prezent la evenimentul de la Suceava, președintele Regiunii Schwaben, Jurgen Reichart, a remarcat caracterul regional, dar și național al muzeului bucovinean.
”Acest muzeu care se redeschide astăzi prezintă două aspecte, unul regional și unul național. Aspectul național se referă la întreaga istorie a României, a statului român, iar istoria regională se referă la realizările specifice acestei zone. Muzeul este un aspect foarte important al patriei respective. Poate că termenul patrie are o altă dimensiune, dar înseamnă foarte mult pentru locuitorii țării respective. Patria înseamnă locul în care putem să ne dezvoltăm și locul în care ne simțim cel mai bine. Muzeul nu înseamnă doar casele și documentele, de aceea tuturor celor care vizitează acest muzeu le urez să stabilească o legătură cu patria. Practic, muzeul reprezintă patria lor. Vă felicit pentru munca pe care ați depus-o și urez muzeului să aibă cât mai mulți vizitatori, care să stabilească o legătură cu patria lor și, prin intermediul acestui proiect, să vină cât mai mulți spre patria lor, spre sufletul lor’‘, a spus Reichert.
La rândul său, guvernatorul Regiunii Cernăuți, Alexandr Fisciuk a declarat că este onorat să participe la evenimentul de la Suceava, subliniind că un popor care nu-și cunoaște istoria nu are un viitor.
‘‘Ceea ce faceți dumneavoastră acum faceți pentru generațiile viitoare. Este foarte important să păstrăm comoara trecutului, să o multiplicăm și să o dăruim generațiilor viitoare’‘, a spus Fisciuk, adăugând că Ucraina trece printr-o perioadă dificilă și a dorit să mulțumească atât conducerii județului, cât și conducerii țării pentru sprijinul acordat de România în această perioadă grea.
Totodată, președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ivan Muntean, a transmis salutul său și al consilierilor regionali, arătând că și Consiliul Regional Cernăuți face toate eforturile posibile astfel încât cultura tradițională bucovineană să fie transmisă în toate colțurile Europei.
‘‘Ucraina trece prin momente dificile și poate că de aceea nu avem posibilitatea să organizăm manifestări de mare anvergură, așa cum astăzi dumneavostră le realizați se organizează astăzi, aici, dar avem credința că acel război care loc acum în Ucraina se va finaliza și în viitor noi vom avea o țară europeană, Ucraina, și nu vor fi probleme din punct de vedere al granițelor”, a spus Muntean.
Primarul orașului Cernăuți, Oleksi Kaspruk, a spus cu același prilej că Bucovina este o regiune unică prin istoria sa, prin peisajul său, prin natura geografică, prin oamenii săi, iar datoria tuturor este de a păstra ceea ce au lăsat străbunii. El a subliniat că locuitorii Bucovinei au cu ce să se mândrească și ce să le arate turiștilor.
După manifestările de la Muzeul de Istorie, oaspeții au vizitat Muzeul satului bucovinean, iar în cursul serii au participat la deschiderea oficială a Cetății de scaun a Sucevei și a expoziției permanente din acest obiectiv turistic.