Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă, într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate de către Muzeul Naţional de Istorie a României, că această instituție reprezintă ”una dintre instituţiile reprezentative pentru identitatea noastră naţională”.
”La mulţi ani colegilor de la Muzeul Naţional de Istorie a României, una dintre instituţiile reprezentative pentru identitatea noastră naţională! Vă invit să sărbătorim împreună jumătate de veac de când MNIR şi-a deschis porţile publicului şi să ne bucurăm de evenimentele culturale pregătite cu acest prilej la sediul din Calea Victoriei. Vom lua astfel parte la o adevărată lecţie de istorie, la care vreau să-i ispitim să participe nu doar pe cei mari, cât şi pe cei mici”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
MNIR marchează cei 50 de ani de activitate printr-o serie de evenimente desfăşurate pe tot parcursul lunii mai.
La data de 8 mai 1972, se deschidea pentru public Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), o instituţie simbol pentru cultura românească, ce păstrează în colecţiile sale mărturiile civilizaţiilor care au vieţuit pe teritoriul ţării noastre şi nu numa
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), situat în Calea Victoriei nr. 12, are o bogată istorie, fiind cel mai important muzeu al ţării şi deţinând obiecte cu valoare istorică descoperite pe teritoriul actual al României din timpuri preistorice şi până în perioada contemporană.
Clădirea care adăposteşte muzeul este, ea însăşi, monument istoric, ridicat la sfârşitul veacului al XIX-lea, în stil neoclasic, de inspiraţie germană.
Instituţia de cultură a fost înfiinţată în 1970, ca primul muzeu de arheologie şi istorie din ţară, nu din perspectivă cronologică, ci sub aspectul reprezentativităţii, conform site-ului https://www.mnir.ro/. Aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure – în primul rând cele din metal preţios -, fiind singurul loc public unde securitatea exponatelor şi vizibilitatea acestora puteau fi asigurate în egală măsură. De asemenea, o mulţime de alte piese de mare valoare arheologică şi istorică au poposit în expoziţiile Muzeului Naţional, pentru a ilustra mileniile de istorie, ori, pentru mai multă acurateţe, istoria de atunci.
Expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie, aşa cum a rezultat, era întinsă, la inaugurare, în 49 de săli, la care se adăugau Cabinetul Numismatic, Lapidarium-ul şi Tezaurul Istoric.
După cutremurul din 1977, care a produs pagube apreciabile clădirii, dar şi unei mici părţi a patrimoniului, expoziţia a fost schimbată aproape complet. Această a doua expoziţie permanentă a MNIR purta expresia politică a acelor vremuri, care a durat şi pe parcursul anilor ’80.
După 1990, Muzeul Naţional de Istorie a României a căpătat o altă abordare şi o altă deschidere. Muzeul s-a deschis către lume, organizând memorabile expoziţii – nu doar la sediul propriu, ci şi în ţară ori în străinătate. Agerpres