Site icon TIMP ROMÂNESC

Muzică şi dansuri populare la „Sărbătoarea românilor din Republica Cehă”

Muzeul de Etnografie – Musaion din Praga (Grădinile Kinsky) va găzdui, pe 28 iunie,  „Sărbătoarea românilor din Republica Cehă” .

Evenimentul anual reuneşte pe românii şi moldovenii din Republica Cehă într-o atmosferă de sărbătoare. Programul manifestării va fi precedat de oficierea Sfintei Liturghii la biserica de limba română „Sfântul Arhanghel Mihail şi Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”, care din anul 2009 este parohia românilor şi moldovenilor ortodocşi din Praga.

Evenimentul va cuprinde muzică şi dansuri populare în interpretarea ansamblurilor folclorice „Sânzienele” din Arad, „Spicul” din Olari şi „Kodrjanka” al comunităţii moldoveneşti din Praga. Vor evolua, totodată, interpreţii Gabriela Petras, Alex Jucşor, Vlad Şerban, Nicoleta Paic şi Rodica Stegărescu.

De asemenea, participanţii la eveniment vor putea vizita expoziţia de fotografie „Dor de Crişul Alb” al cărei autor este lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie.

Manifestarea este organizată de Asociaţia Românilor din Republica Cehă, în colaborare cu reprezentanții comunității moldovenilor, cu Ambasada României şi Ambasada Rep. Moldova la Praga şi beneficiază de sprijinul MAE, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Aflat la cea de-a șasea ediție, evenimentul s-a profilat drept o acțiune de referință în cadrul eforturilor care vizează consolidarea comunităţii românilor din Republica Cehă și promovarea identității românești în plan local.

Sărbătoarea se bucură, an de an, de o prezenţă numeroasă a românilor şi moldovenilor, devenind, totodată, un prilej de prezentare a culturii şi tradiţiilor româneşti localnicilor cehi şi turiştilor aflaţi la Praga.

Exit mobile version