Site icon TIMP ROMÂNESC

Naiștii Mariana Preda, Raluca Pătuleanu Negură, Ștefan Negură și Liselotte Rokyta, în concert la Festivalul Internațional „Flautul fermecat” din Cehia

În perioada 30 septembrie – 2 octombrie în cadrul Festivalului Internațional „Flautul fermecat”/„Božská Flétna” din localitatea Rožnov pod Radhoštěm, Cehia, muzicienii Mariana Preda, Raluca Pătuleanu Negură, Ștefan Negură și Liselotte Rokyta vor interpreta la nai melodii și compoziții din repertoriul muzical românesc.

Concertele se vor desfășura în două locații diferite ale orașului Rožnov pod Radhoštěm: în sala Janíkova stodola  de la Muzeul Valah în aer liber (Valašské muzeum v přírodě ) în zilele de vineri – 30 septembrie și sămbătă – 1 octombrie, și la Biserica Tuturor Sfinților (Všech svatých) duminică – 2 octombrie.

Institutul Cultural Român de la Praga este partener al Festivalului Internațional „Flautul fermecat”/„Božská Flétna”/„The Enchanting Flute” din orașul ceh Rožnov pod Radhoštěm, sprijinind prezența românească în cadrul evenimentului.

Programul festivalului este următorul:

Vineri, 30 septembrie 2022

– ora 08:00  – „Naiul Românesc” –  Henske Bakker, Marlies de Roos și Nadja Spooren (Olanda) vor prezenta naiul românesc într-un program dedicat școlilor primare.

– ora 19:00  – „Tradice a inovace” – Concert susținut de: Ștefan Negură, Liselotte Rokyta, Jan Rokyta și Marian Friedl, acompaniați de ansamblul FLAIR.  Vor fi interpretate două compoziții românești pentru nai și ansamblu folcloric, o compoziție de Stanislav Paluch și una a instrumentistului Jan Rokyta.

Sâmbătă, 1 octombrie 2022

– ora 14.30 – Concert deschis al interpreților amatori de nai

– ora 18:00 – „Melodiile lumii”/„Světové melodie” – Concert susținut de: Ștefan Negură (Moldova/România), Raluca Pătuleanu (România), Mariana Preda (România) alături de orchestra de cameră Camerata Janáče

Duminică, 2 octombrie 2022

– ora 15:00 – “Barva Píšťal”- Concert susținut la nai de: Ștefan Negură (Moldova/România), Raluca Pătuleanu (România), Mariana Preda (România) și Liselotte Rokyta (Olanda/Cehia) și Marta Wierzgon (Cehia) la orgă.

După doi ani de studiu cu naistul Damian Luca, Liselotte Rokyta a studiat naiul la Academia de Muzică din Hilversum și la Academia de Arte din Amsterdam cu faimosul naist român Nicolae Pârvu. Ulterior și-a perfecționat tehnica cu Gheorghe Zamfir și Simion Stanciu, călătorind deseori în România pentru a se familiariza cu stilul autentic românesc. Liselotte lucrează îndeaproape cu organistul Andre Knevel cu care interpretează în aproximativ 50 de concerte pe an în Olanda, Canada și Statele Unite. A mai concertat în Cehia, Slovacia, Germania, Elveția și Africa de Sud.

Ștefan Negură a fost admis în 1987 la Școala Republicană de Muzică „E. Coca” (actualmente, Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu”), în clasa de pian a profesorului Ghenadie Ciobanu. Paralel cu pianul, a studiat naiul, fluierul, cavalul, ocarina, tilinca și alte instrumente populare. În 2004 a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Este laureat al mai multor concursuri internaționale, în 2000 fiind distins cu „Premiul municipal al tineretului în domeniul literaturii, artei și științei”.

De-a lungul carierei sale, a evoluat pe scene profesioniste din Germania, Italia, Suedia, Franța, Portugalia, Finlanda, Letonia, Polonia, Macedonia ș.a., fiind multipremiat. În decembrie 2012, Ștefan Negură a susținut un turneu în mai multe orașe ale României, concertând  acompaniat de „Eastern Royal Orchestra”, dirijată de Daniel Fedorean-Zaharov. Din 2009 este profesor de nai la Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu”, iar din 2012 predă și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Mariana Preda a absolvit Conservatorul din Amsterdam (Olanda) sub îndrumarea profesorului Matthijs Koene. Ea a câștigat numeroase premii muzicale și a participat la competiții și festivaluri precum: IBLA Grand Prize, UNTOLD Festival, Vondelpark Festival, Uitmarkt, Grachten Festival, Prix Annelie de Man, Gaudeamus Festival, Romanian Days. A interpretat la nai în cadrul unor concerte organizate în orașe precum: București, Cluj, Milan, Rome, Amsterdam, Brussels, London, Cairo, Havana, New York, Chicago Cultural Center and Los Angeles. Pe lângă activitatea concertistică, Mariana Preda a predat cursuri de nai la Radford University, Harding University, and Lion College (USA).

 

Exit mobile version