Site icon TIMP ROMÂNESC

NASA ajută la stabilirea granițelor Imperiului Roman

Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române din Cluj va începe un proiect prin care dorește să scaneze, cu tehnologia de la NASA, limes-ul roman de teritoriul țării noastre.

Cu ajutorul tehnologiei, arheologii clujeni ar putea să întocmească mult mai repede dosarele necesare pentru a începe procedura de introducere în patrimoniului UNESCO a limes-ului roman, notează stiri.yahoo.com

Este vorba despre obţinerea de date despre patrimoniul arheologic prin imagini satelitare şi prin alte tehnici foarte noi de scanare aeriană cu laser şi cu alte metode care se aplică de multă vreme în Vest în domeniul protecţiei patrimoniului arheologic. Această tehnologie este foarte costisitoare, mai ales aplicată pe spaţii largi. Am aplicat-o şi noi pe un spaţiu de vreo 10 kilometri pătraţi, într-o zonă împădurită, unde monumentele nu pot fi nici măcar puse pe hartă pentru că nu se văd. Ori aceste mijloace moderne, această scanare cu laser din aer, printr-un program special, elimină pădurea din imagine şi apare modelul digital al terenului, ca şi cum nu ar fi arborii deasupra”, a explicat profesorul Coriolan Opreanu, directorul ştiinţific al şantierului de la Porolissum, din Sălaj.

Potrivit acestuia, proiectul pe care Academia Română l-a început împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai vizează tot parcursul limes-ului roman, care porneşte din Banat, de la Dunăre, trece prin Trasilvania, pe Valea Someşului, coboară în marginea Carpaţilor Orientali şi apoi pe Olt în jos până în Muntenia, unde atinge iar Dunărea.

„Este greu de spus, pot fi sute, chiar mii de kilometri. Cred că într-o primă fază o să ne oprim doar la Transilvania şi Banat”, a mai adăugat Coriolan Opreanu

Exit mobile version