Site icon TIMP ROMÂNESC

Natalia Intotero, concluzii după prima vizită efectuată în Ucraina

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a aflat în zilele de 2 și 3 martie 2018 în Ucraina, prima vizită de lucru de la preluarea mandatului.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acordă o importanţă sporită comunităților istorice, susținerii şi respectării drepturilor etnicilor români din vecinătatea țării. Comunitatea de români din Ucraina este o prioritate pentru minister. În demersurile noastre pentru protejarea și promovarea drepturilor persoanelor care aparțin minorității române, punem accent pe menținerea neafectată a dreptului la educație și informare în limba română”, a evidențiat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Demnitarul român a solicitat cu prilejul vizitei preluarea în totalitate a recomandărilor formulate în Opinia Comisiei de la Veneția, inclusiv cu privire la modificarea articolului 7 din noi Legi a Educației din Ucraina.

Comisia de la Veneţia recomandă consultarea efectivă a reprezentanților minorității în adoptarea de acte normative care vizează drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale”, a subliniat ministrul. În context, a fost punctată necesitatea continuării consultărilor cu reprezentanţii comunităţii româneşti în procesul de reformare a difuziunii publice.

În prima zi a vizitei în Ucraina, ministrul român s-a întâlnit la Cernăuți cu guvernatorul regiunii, cu președintele Consiliului Regional și cu viceprimarul orașului, prilej cu care a propus cooperarea cu autoritățile locale și regionale în vederea renovării și amenajării Casei Memoriale „Aron Pumnul”. Totodată, ministrul a vizitat școala medie cu predare în limba română din Ostriţa-Mahala, unde a oferit elevilor mărțișoare și ghiozdane cu rechizite şcolare.

În a doua zi a vizitei, delegația Ministerului pentru Românii de pretutindeni (MpRP) s-a deplasat în Transcarpatia, unde a vizitat Muzeul de Istorie și Etnografie al Românilor din regiune și liceul cu predare în limba română „Mihai Eminescu” din Solotvino/Slatina.

Totodată, Natalia-Elena Intotero a avut o întrevedere cu primarul orașului, pentru a discuta despre amenajarea și dotarea în perioada următoare a Centrului de Informare al României din Solotvino. De asemenea, a vizitat școala cu predare în limba română din Apșa de Jos, unde a participat la un festival cultural și la expoziția de mărțișoare realizate de copii din școlile românești din regiune.

​Vizita în Transcarpatia s-a încheiat cu o întrevedere cu viceguvernatorul regiunii. În mod similar cu acțiunea din Cernăuți, delegația MpRP a oferit ghiozdane cu rechizite școlare, care vor fi predate în zilele următoare unor elevi români din regiunea Transcarpatia, prin Consulatul României la Solotvino.

În marja vizitei de lucru în Ucraina, cu sprijinul oficiilor consulare ale României, au fost organizate și întâlniri ale ministrului pentru românii de pretutindeni cu reprezentanți ai comunităților românești din Cernăuți si Transcarpatia. Cu acest prilej, oficialul român a prezentat calendarul de activități al MpRP pentru 2018 și pachetul de măsuri adoptat de Guvernul României pentru susținerea drepturilor la educație în limba română a membrilor comunității din Ucraina. Au fost discutate totodată modalitățile optime de implementare a acestui pachet, situația actuală a minorității române din Ucraina, precum și oportunități de participare la proiectele MpRP.

*** 

TIMP ROMÂNESC este un proiect media derulat de CENTRUL ROMÂN PENTRU INIȚIATIVĂ SOCIALĂcare încearcă astfel să construiască o platformă care să reunească informații semnificative despre comunitățile românești din afara granițelor și pozițiile unor ziariști și lideri care doresc să-și facă auzite opiniile pe marginea acestor subiecte.

Ne puteti urmări pe Facebook și Twitter ori transmite sugestiile Dvs. pe adresa de email: contact@timpromanesc.ro

Exit mobile version