Autoritățile de la Oslo se opun aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, susținând că o astfel de decizie ar genera un nou val de criminalitate, relateaza mass-media rusă, citată de presa bulgară. Opoziția ar fi determinată de faptul că există o nemulțumire tot mai mare în rândul norvegienilor față de aderarea celor două țări la spațiul Schengen. Conform sursei citate, norvegienii se tem de apariția unui nou val de criminalitate în acest spațiu.
Astfel, un ONG noervegian a lansat o petiţie împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen după scandalul evacuării unor tabere de romi originari din cele două ţări. Norvegia nu este membru UE.
Comisia Europeană a afirmat de mai multe ori în ultimul timp că România și Bulgaria au îndeplinit criteriile pentru aderarea la spațiul Schengen, dar cu toate acestea aderarea a fost amânată de mai multe ori în ultimii ani. Accesul a fost blocat de-a lungul timpului de țări, precum Olanda și Germania, care au invocat amploarea fenomenului corupției.
Conform unor experți și oameni politici europeni, România ar putea adera la spațiul Schengen, în două etape, dar o decizie în acest sens se lasă încă așteptată.
Ministerul roman al Afacerilor Externe, precum si cel bulgar, au precizat, prin comunicate, că, până în acest moment nu există nicio luare de poziție oficială din partea guvernului norvegian în sensul că se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
”Ca urmare a apariţiei în presa română a unor ştiri de presă potrivit cărora Norvegia ar fi anunţat că se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, MAE face următoarele precizări: niciun oficial guvernamental norvegian nu a făcut recent vreo declaraţie publică în sensul articolului menţionat. Din contră, cu prilejul întâlnirilor avute la diverse niveluri cu oficialităţile norvegiene, partea română a fost asigurată de faptul că Norvegia susţine aspiraţiile legitime ale României de aderare la Spaţiul Schengen, având în vedere statutul şi relaţiile speciale pe care Norvegia le are cu UE”, spune în comunicatul MAE.
MAE român mai reaminteşte faptul că Norvegia nu este membră a UE, însă participă pe deplin la Spaţiul Economic European şi la Acordul Schengen, neavând însă, sub aspect strict tehnic, drept de vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne. ”La nivelul Ambasadei României la Oslo nu există informaţii privind existenţa vreunui ONG norvegian care să strângă semnături pentru o petiţie contra aderării ţării noastre la Schengen. Libertatea de mişcare a cetăţenilor statelor membre UE (una dintre cele 4 libertăţi fundamentale) este garantată prin Tratatele de Aderare la Uniune şi nu are legătură directă cu apartenenţa la Spaţiul Schengen. Astfel, din momentul aderării României la UE, cetăţenii români pot călători liber în Spaţiul Economic European, deci şi în Norvegia, indiferent de apartenenţa ţării noastre la Spaţiul Schengen”, se precizează în comunicat.