Pentru al treilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), participă sâmbătă, 7 octombrie, între orele 18.00 şi 01.00, la „Noaptea lungă a muzeelor“ din Viena.
„Noaptea lungă a muzeelor“, aflată în acest an la a 18-a ediţie, este organizată la nivel naţional de ORF (Televiziunea Naţională din Austria) şi cuprinde expoziţii şi evenimente conexe în muzee, galerii, precum şi în alte instituţii de cultură din Austria, deschise publicului în intervalul orar 18.00-01.00. Ediţia din acest an reuneşte 670 de instituţii din Austria, din care 129 de instituţii din Viena.
La sediul ICR Viena vor avea loc trei tururi ghidate (orele 19.00, 21.00 şi 23.00) care vor prezenta proiectul Play&Rewind(concept semnat de Romanian Design Week) găzduit de Galeria ICR Viena în cadrul Vienna Design Week. În intervalul orar22.30-01.00, vizitatorii vor asista la o prezentare a proiectului Tischlein Deck Dich, semnat de Farkas Pataki şi Alexandra Trofin (biroul VitaminArchitects din Timișoara). Proiectul este unul dintre cele cinci proiecte selectate de un juriu specializat în cadrul formatului „Stadtarbeit“ al Vienna Design Week şi se va desfăşura pe toată perioada festivalului (29.09-8.10) în diferite spaţii din districul 15 (zona-focus a VDW 2017).
Expoziţia Play&Rewind gravitează în jurul universului copilăriei și reunește pretexte și practici de joc din trecut, jucării actuale și obiecte de design contemporan care investighează rolul jocului și al … memoriei. Proiectul prezintă o selecție de obiecte ludice, care se remarcă prin modularitate și ingeniozitate și își propune să permită vizitatorilor să testeze, să se joace și să … își aducă aminte. Designul expoziției este semnat de Attila Kim, iar designerii ale căror lucrări au fost selectate pentru a fi prezentate în cadrul acesteia sunt: Agnes Lukacs, Constantin Alupoaiei (IzziDesignBox), Atelier Mustață, Cosânzeana, Prototip Studio, eematico, Eliza Yokina, Vlad Tomei și Mihai Gheorghe, Iungo Studio, Loreta Isac, Cohn&Jansen JWT, Asociația Illustrart, Mormi, Nod Makerspace, Oana Iacob, Paul Dersidan, Radu Abraham, Ubikubi și Vlad Oană.
Dedicat design-ului social, Tischlein Deck Dich explorează caracterul multicultural al gastronomiei și își propune să creeze oportunităţi de interacţiune şi schimb intercultural în spațiul public prin prisma artei culinare. Biroul de arhitectură din Timişoara a proiectat o lucrare mobilă, instalaţie care încorporează o bucătărie urbană minimalistă şi ingenioasă, unde se pot desfăşura sesiuni de gătit. Pe parcursul desfășurării festivalului Vienna Design Week, bucătăria mobilă se va afla în mai multe zone din Viena (Café Prosa, Braunhirschenpark, Werkstadt15, Technisches Museum Wien).
În cadrul „Nopţii lungi a muzeelor“, Biblioteca ICR Viena va fi deschisă pe toată durata evenimentului, prezentând oferta de carte a ICR Viena: cărţi ale editurii Institutului Cultural Român, colecția de carte a Ministerului Afacerilor Externe, colecții realizate din donații (fondul de carte „Ileana și Terenţiu Jiva“, fondul de carte ERSTE Östereichische Spar-Kasse Privatstiftung Wien şi colecţia donată de către Veronica Groth-Popescu).