Site icon TIMP ROMÂNESC

Nocturna Bibliotecilor, dincoace și dincolo de Prut

În acest week-end, biblioteci din toată țara, membre ale Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, au participat la campania Nocturna Bibliotecilor, susținută de Ministerul Culturii, cu scopul de a sublinia importanța bibliotecii și bibliotecarilor în comunitate.

În acest an au aderat la campanie și parteneri din Rep. Moldova (30 de biblioteci din Chişinău şi din raioanele Cahul şi Rezina), prin intermediul Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM).

La ediția din acest an, Biblioteca Naţională a României a participat cu un program extrem de variat şi atractiv atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţi, derulat simultan la sediul din Bucureşti şi la Biblioteca Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naţionale din Alba Iulia. La sediul din Bucureşti, tema propusă a fost Carte & joc, ea fiind reflectată în fiecare colţ al bibliotecii.

Participanții au fost invitaţi la un călătorie în care au explorat sediul Bibliotecii Naţionale, după un itinerar jalonat, bine stabilit încă de la început, și care a parcurs mai multe puncte de ”viză”. Călătorii au pornit de la parterul bibliotecii, din Bucureștiul ilustrat în 555 de cărți poștale și au putut zăbovi să vizioneze câteva filme inspirate de cărţi şi biblioteci (filme după schiţele lui I. L. Caragiale, film de prezentare al Bibliotecii Batthyaneum, film concept Carte & joc, etc), un recital de chitară susţinut de interpretul Maxim Belciug şi piesa de teatru „Discurs asupra metodei”, spectacol de Sebastian Grama. Atelierul interactiv propus de artista Daniela Frumușeanu de imprimare cu ștampile a reușit să oprească din drumul lor mulți călători de toate vârstele.

În zona de discuții, scriitorul şi publicistul Radu Paraschivescu a împărtășit publicului din bogăţia experienţei sale de strâns povești despre bibliotecile din România pentru cartea „Căutătorii de Poveşti”.  Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu, Asociația Creștin Democrată România de mâine a lansat cărţi dedicate personalității și familiei marelui om politic. Cu acest prilej, a fost vernisată şi expoziţia Centenar Corneliu Coposu.

Cei care preţuiesc cărţile şi înţeleg importanţa lor au fost invitaţi să doneze cărţi în limba română bibliotecilor din Rep. Moldova, prin proiectul Cărţi peste Prut/dăruieşte o carte românească bibliotecilor rurale din Rep. Moldova.

În Atriumul bibliotecii cărţile și poveștile au prins viaţă prin performance-ul celor de la Asociaţia pentru Teatru şi Carte, iar mai târziu în noapte prin plimbările sonore ale Mariei Balabaș.

Cărțile „bolnave”, care nu mai pot spune povești, sunt tratate la Biblioteca Națională de „doctorii” de cărți de la Centrul Naţional de Patologia şi Restaurarea Documentelor. Aceștia au făcut demonstraţii practice de tratare a cărților printr-un atelier interactiv.

Călătorii au descoperit la mezaninul bibliotecii Ludoteca Apolodor din Labrador  unde copii au avut parte de un spectacol-lectură oferit de actrița Mirela busuioc, activități interactive prin „Jucărificarea” operei lui Constantin Brâncuşi (activitate oferită de Asociaţia Minitremu) și colorarea desenelor lui Dan Perjovschi,  face painting şi un atelier de origami.  Mihai Ionuț Grajdeanu și Mădălina Corina Diaconu i-au făcut pe călători să staținoze la Atelierul de benzi desenate cu personaje din cartea „Dacia preistorică ilustrată”.

La etajul I sălile de lectură au fost luate cu asalt pentru că ofereau vize de călătorie în lumea lecturii. La sala de literatură a avut loc o prezentare de produse şi echipamente accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere, la sala de presă Panfil Şeicaru au fost expuse afişe cu reclame amuzante din Belle epoque, iar la sala de ştiinţe juridice Mircea Djuvara se afla o expoziţie de legi şi acte din vremea lui Vasile Lupu. Călătorii mai mici au staționat la sala pentru copii şi tineret unde au confecţionat obiecte din hârtie într-un atelier de origami oferit de asociația CPDIS, iar la sala American Corner au fost așteptați cu alte ateliere de design brățări și face painting.  Călătorii au ales să poposeasca un pic mai mult la etajul acesta fie pentru o priveliște de la înălține asupra bibliotecii, fie pentru atelierul Dada de picto-sculpto-poezie organizat de Dana Panighianț.

Punctul terminus a fost însăși Casa Cărţilor, construită special pentru acest eveniment din cărţile bibliotecii. Pe tot parcursul evenimentului, cei care şi-au făcut permis la Biblioteca Naţională au fost  premiaţi (permisul gratuit a fost eliberat pe loc).

Evenimentul din Nocturna al Bibliotecii Naţionale a fost susţinut de IREX, the Vintage şi Dilema Veche.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a propus  publicului, începând cu ora 20:00, vizionarea în premieră a filmului Biblioteca Batthyaneum sub semnul credinţei, sub semnul ştiinţei. Realizat în colaborare cu Alba TV, filmul  a fost proiectat pe clădirea bibliotecii şi a fost urmat de un dialog-dezbatere moderat de dr. Doina Hendre Biro la care au participat reprezentanţi ai tuturor bibliotecilor din Cetatea Alba Carolina.

 

 

Exit mobile version