Site icon TIMP ROMÂNESC

NOI 2 | WIR 2 – portrete româno-germane la ICR Berlin

Galeria ICR Berlin găzduiește expoziția NOI 2 | WIR 2-portrete româno-germane, un proiect realizat de Goethe-Institut București cu finanțare de la Ministerul de Externe al Republicii Federale Germane, în cooperare cu Institutul Cultural Român din Berlin, Centrele Culturale Germane din Sibiu, Cluj-Napoca și Timișoara și cu sprijinul 2/3 Galeria și a Muzeului Astra Sibiu.Expoziția va avea vernisajul joi, 13 octombrie de la ora 18.00 și va putea fi vizitată până pe 24 noiembrie 2022.

NOI 2 | WIR 2 folosește fotografii artistice realizate de Patricia Moroșan și Adi Tudose și texte narative jurnalistice de Diana Meseșan, Venera Dimulescu, Manuela Klenke, Anne Reinert și Ioana Casapu pentru a portretiza 30 de perechi din Germania și România care dau viață prieteniei bilaterale româno-germane. O persoană din România și una din Germania formează un duo, o pereche: versatile, chiar neobișnuite, în viața lor profesională, în timpul liber sau în viața privată. Poveștile lor diverse reflectă ce înseamnă această legătură în viața de zi cu zi și ce efecte are asupra identității indivizilor. Aceste perechi povestesc în moduri diferite despre fericirea împărtășită, dar și despre provocări, coincidențe și colaborări, dincolo de reprezentările stereotipice ale poveștilor lor de migrație.

În 2022, Germania și România sărbătoresc 30 de ani de tratat de prietenie – un document juridic care atestă parteneriatul dintre cele două țări. De când a fost semnat, ambele țări au întreținut relații diplomatice și politice intense. Astfel, oamenii din România și Germania se întâlnesc din ce în ce mai des: în 2018, România a fost pentru prima dată țara de origine cu cel mai mare număr de imigranți în Germania. Legați de secole, prin intermediul minorităților culturale din ambele țări, și mai nou de când au devenit membri ai Uniunii Europene, românii și germanii sunt mai apropiați ca niciodată. Acest lucru oferă un prilej și o motivație pentru a ne concentra asupra perspectivelor personale ale acestei prietenii și a istoriei migrației reciproce.

 

Exit mobile version