Site icon TIMP ROMÂNESC

Noi măsuri de restricționare a microplasticelor adăugate în mod intenționat

Comisia Europeană a adoptat noi măsuri care restricționează microplasticele adăugate în mod intenționat în produse, cu intenția de a împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice. Noile norme vor interzice vânzarea de microplastice ca atare și de produse la care s-au adăugat microplastice în mod intenționat și care eliberează microplasticele respective atunci când sunt utilizate. Atunci când acest lucru este justificat în mod corespunzător, se aplică derogări și perioade de tranziție pentru ca părțile afectate să se adapteze la noile norme.

Restricția adoptată utilizează o definiție largă a microplasticelor (toate particulele de polimeri sintetici sub 5 mm care sunt organice, insolubile și rezistă degradării). Scopul este reducerea emisiilor de microplastice adăugate intenționat care provin de la un număr cât mai mare de produse. Câteva exemple de produse comune care intră în domeniul de aplicare al restricției sunt:

Produsele utilizate în siturile industriale sau care nu eliberează microplastice în timpul utilizării fac obiectul unei derogări de la interdicția de vânzare, dar producătorii acestora vor trebui să furnizeze instrucțiuni cu privire la modul de utilizare și de eliminare a produsului pentru a preveni emisiile de microplastice.

Primele măsuri (interzicerea sclipiciului în vrac și a microbilelor) vor începe să se aplice atunci când restricția va intra în vigoare peste 20 de zile. În alte cazuri, interdicția de comercializare se va aplica după o perioadă mai lungă pentru ca părțile interesate să poată dezvolta și să treacă la produse alternative. Comisia a stabilit 2030 termen de reducere cu 30% a poluării cu microplastice, conform Pactului verde europeanPlanului de acțiune privind economia circulară și Planului de acțiune privind reducerea la zero a poluării.

Pentru a combate poluarea cu microplastice, prevenind în același timp riscul de fragmentare a pieței unice, Comisia a solicitat Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) să evalueze riscul prezentat de microplasticele adăugate în mod intenționat în produse și necesitatea eventuală a unor măsuri de reglementare suplimentare la nivelul UE. ECHA a concluzionat că microplasticele adăugate în mod intenționat în anumite produse sunt eliberate în mediu într-un mod necontrolat și a recomandat restricționarea acestora.

Pe baza dovezilor furnizate de ECHA, Comisia a elaborat o propunere de restricționare în temeiul REACH, țările UE votând în favoarea acesteia.

Exit mobile version