Site icon TIMP ROMÂNESC

Noi oportunități prin Erasmus+

Oportunităţile de studiu şi practică pentru studenţii români în cadrul programului european Erasmus+ vor fi promovate, pe 12 martie, în cadrul evenimentului  Erasmus Online Open Doors (E2OD), organizat de  Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), împreună cu birourile Erasmus din universităţile participante.

Tinerii români vor avea oportunitatea de a se întâlni cu foşti studenţi Erasmus, cu reprezentanţi ai universităţilor, ai reţelei de promotori Erasmus+ şi ai ANPCDEFP. De asemenea, în cadrul evenimentului studenţii vor afla cum îi poate ajuta experienţa studiului sau practicii într-o altă ţară la momentul angajării.

Erasmus Online Open Doors se întâmplă atât în mediul online, cât şi în mediul offline. Pagina de Facebook a programului Erasmus+, disponibilă aici, va găzdui pe parcursul întregii zile intervenţii cu privire la oportunităţile pentru studenţi.

Tinerii interesaţi de programul Erasmus+ vor afla detalii despre ce oportunităţi de finanţare există şi cum pot studia sau derula perioade de practică în alte ţări. La ora 11.00 va avea loc o dezbatere televizată la care participă reprezentanţi ai ANPCDEFP, foşti studenţi Erasmus şi studenţi interesaţi de aceste oportunităţi.

 La dezbatere va participa şi un specialist în resurse umane, pentru a prezenta avantajele mobilităţii internaţionale la angajare. Începând cu ora 12.00, peste 40 de universităţi din ţară vor derula evenimente Erasmus+ în universitatea mea dedicate studenţilor interesaţi de mobilităţile de studiu şi practică.

În 2015, bugetul Erasmus+ pentru învăţământ superior în România este de 26 568 646 de Euro, pentru proiecte de mobilitate şi parteneriate strategice. Bugetul alocat pentru proiecte de mobilitate este de 25 324 179, dintre care peste 20 de milioane sunt alocate mobilităţii pentru studenţi.

 Bugetul pentru învăţământ superior reprezintă aproape 50% din bugetul total alocat în anul 2015 pentru Erasmus+ în România – 54 514 335 Euro. În 2014, 72 de universităţi au primit finanţare în cadrul programului Erasmus+, pentru proiecte de mobilitate. 6000 de studenţi au fost, astfel, sprijiniţi pentru a derula perioade de studiu şi practică într-o altă ţară.

Erasmus+ este programul Uniunii Europene  pentru educaţie, formare, tineret şi sport şi va fi implementat în perioada 2014-2020. Programul are ca scop stimularea dezvoltării competenţelor şi a capacităţii de inserţie profesională şi sprijinirea modernizării sistemelor de învăţământ, de formare profesională şi pentru tineret. Erasmus+ va beneficia de un buget total de 14,7 miliarde de Euro.

Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesională, pentru a munci sau pentru a desfăşura activităţi de voluntariat în străinătate, printre acestea numărându-se 2 milioane de studenţi din învăţământul superior, 650 000 de ucenici şi de elevi din învăţământul profesional, precum şi peste 500 000 de tineri implicaţi în programe de schimburi de tineri sau de voluntariat în străinătate.

 

 

Exit mobile version