Site icon TIMP ROMÂNESC

Noi propuneri privind compensarea, insolvența întreprinderilor și cotarea întreprinderilor pentru consolidarea Uniunii Piețelor de Capital a UE

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 7 decembrie, măsuri menite să dezvolte în continuare uniunea piețelor de capital (UPC) a UE, astfel:

Compensare

UE are nevoie de servicii de compensare sigure, solide și atractive pentru ca uniunea piețelor de capital să funcționeze corespunzător. Dacă serviciile de compensare nu funcționează eficient, instituțiile financiare, întreprinderile și investitorii se confruntă cu riscuri sporite și cu costuri mai mari, așa cum a demonstrat criza financiară din 2008.

Măsurile propuse vizează:

Insolvența întreprinderilor

Fiecare stat membru are propriul său regim de insolvență. Acest lucru este problematic pentru investitorii transfrontalieri, care trebuie să țină seama de 27 de seturi diferite de norme privind insolvența atunci când evaluează o oportunitate de investiții.

Propunerea prezentată:

Aceste măsuri vor favoriza investițiile transfrontaliere în cadrul pieței unice, vor reduce costul capitalului pentru întreprinderi și vor contribui în ultimă instanță la uniunea piețelor de capital a UE. Se estimează că, per ansamblu, beneficiile propunerii vor fi de peste 10 miliarde euro anual.

Regulamentul privind cotarea

Întreprinderile trebuie să îndeplinească în prezent cerințe importante dacă doresc să fie cotate la bursă. De exemplu, prospectele pot avea până la 800 de pagini.

Modificările propuse:

Aceste măsuri vor dezvolta în continuare uniunea piețelor de capital prin reducerea birocrației și a costurilor inutile pentru întreprinderi. De asemenea, întreprinderile vor fi încurajate să facă demersuri pentru a obține cotarea pe piețele de capital din UE și pentru a-și menține acest statut. Faptul că vor avea mai ușor acces pe piețele publice le va permite întreprinderilor să se diversifice mai eficient și să completeze mai bine sursele de finanțare disponibile.

Detalii suplimentare și etapele următoare

Pachetul privind compensarea este alcătuit din o comunicare, un regulament de modificare a Regulamentului privind infrastructura pieței europene (EMIR), a Regulamentului privind cerințele de capital (CRR) și a Regulamentului privind fondurile de piață monetară (FPM) și o directivă de modificare a Directivei privind cerințele de capital (CRD), a Directivei privind firmele de investiții (IFD) și a Directivei privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM).

Pachetul privind cotarea este alcătuit din un regulament de modificare a Regulamentului privind prospectul, a Regulamentului privind abuzul de piață și a Regulamentului privind piețele instrumentelor financiare, o directivă de modificare a Directivei privind piețele instrumentelor financiare și de abrogare a Directivei privind cotarea și o directivă privind acțiunile cu voturi multiple.

Pachetul privind insolvența întreprinderilor este alcătuit din o directivă privind insolvența întreprinderilor.

Cele șase propuneri legislative urmează să fie transmise Parlamentului European și Consiliului spre adoptare.

 

* * *

 

Uniunea piețelor de capital (UPC) este inițiativa UE de a crea o veritabilă piață unică de capital la nivelul întregii UE.  Eforturile de constituire a unei piețe unice de capital au început odată cu Tratatul de la Roma din 1957 și s-au intensificat în anii 1990 și 2000. Libera circulație a capitalurilor a fost consfințită în Tratatul de la Maastricht din 1992, iar în 1999 a fost adoptat un plan de acțiune privind serviciile financiare. În urma crizei financiare din 2011, Comisia Europeană a prezentat, în 2015, primul său plan de acțiune privind uniunea piețelor de capital.

În decembrie 2019, Consiliul a adoptat concluzii care stabilesc principalele obiective pentru aprofundarea uniunii piețelor de capital.

La sfârșitul anului 2019, Comisia a reunit un forum la nivel înalt privind uniunea piețelor de capital și în iunie 2020 a publicat un raport cu recomandări pentru eliminarea obstacolelor de pe piețele de capital ale UE. În urma reacțiilor la acest raport, în noiembrie 2021 Comisia a adoptat pachetul privind uniunea piețelor de capital (punct unic de acces pentru investitori – ESAP, revizuirea Regulamentului privind fondurile europene de investiții pe termen lung – ELTIF, revizuirea Directivei privind administratorii fondurilor de investiții alternative – DAFIA și revizuirea Regulamentului privind piețele instrumentelor financiare – MiFIR).

Exit mobile version