Luni, 7 iunie, se împlinește termenul până la care statele membre trebuiau să transpună noile norme ale UE privind drepturile de autor în legislația națională. Noua Directivă privind drepturile de autor protejează creativitatea în era digitală, oferind beneficii concrete cetățenilor, sectoarelor creative, presei, cercetătorilor, educatorilor și instituțiilor de patrimoniu cultural din întreaga UE. În același timp, noua Directivă privind programele de televiziune și radio va facilita punerea la dispoziție la nivel transfrontalier a anumitor programe din oferta de servicii online a organismelor de radiodifuziune europene. În plus, Comisia a publicat orientările sale privind articolul 17 din noua Directivă privind drepturile de autor, care introduce noi norme referitoare la platformele de partajare de conținut.
Cele două directive, care au intrat în vigoare în iunie 2019, vizează modernizarea normelor UE privind drepturile de autor și crearea condițiilor favorabile pentru ca atât consumatorii, cât și creatorii să profite la maximum de oportunitățile oferite de mediul digital, în condițiile în care serviciile de streaming de muzică, platformele video la cerere, televiziunea prin satelit și IPTV, agregatorii de știri și platformele de conținut încărcat de utilizatori au devenit principalele portaluri de acces la operele creative și la articolele de presă. Noile norme vor stimula crearea și diseminarea de conținut mai valoros și vor permite utilizări mai digitale în domeniile-cheie ale societății, apărând totodată libertatea de exprimare și alte drepturi fundamentale. Odată ce normele vor fi fost transpuse la nivel național, cetățenii și întreprinderile din UE vor putea începe să beneficieze de avantajele oferite de acestea.
Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: Directiva privind drepturile de autor și Directiva privind programele de televiziune și radio vor face posibilă punerea la dispoziție a unui volum mai mare de conținut în întreaga UE. Creatorii vor primi o remunerație echitabilă pentru munca lor, iar utilizatorii se vor putea baza pe norme clare, care protejează libertatea de exprimare. Odată ce ambele directive vor fi fost transpuse la nivel național, toată lumea va putea beneficia de noile oportunități și vom putea să ne bucurăm pe deplin de tot ce au mai bun de oferit internetul și programele de televiziune și radio, inclusiv în afara granițelor naționale.
Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a adăugat: Prin noile norme privind drepturile de autor, Europa a stabilit un standard în ceea ce privește utilizarea conținutului creativ online. Noile norme asigură remunerarea echitabilă a creatorilor în spațiul digital, protejând în același timp libertatea de exprimare, care este o valoare fundamentală în democrațiile noastre. Prin aceste norme ne demonstrăm , hotărârea de a veghea ca ceea ce este ilegal offline să fie ilegal și online. Mai exact, orientările privind articolul 17 vor contribui la promovarea pieței licențelor în beneficiul creatorilor și, de asemenea, al utilizatorilor, care vor avea de câștigat de pe urma unei securități juridice sporite atunci când încarcă conținut online.
Noua Directivă privind drepturile de autor
Directiva privind drepturile de autor pe piața unică digitală prevede noi norme care vor asigura o remunerare mai echitabilă a creatorilor și a titularilor de drepturi, a editorilor de presă și a jurnaliștilor, în special în contextul utilizării online a operelor lor, și vor spori transparența în relațiile lor cu platformele online. Directiva introduce, de asemenea, noi garanții menite să protejeze pe deplin libertatea de exprimare online a cetățenilor UE, care vor putea să partajeze conținut în mod legitim. În plus, noile norme creează mai multe oportunități de utilizare online și la nivel transfrontalier a materialelor protejate prin drepturi de autor, în scopuri educaționale, de cercetare și de conservare a patrimoniului cultural.
Orientări privind articolul 17 – Directiva privind drepturile de autor
Orientările privind articolul 17 din noua Directivă privind drepturile de autor au scopul de a sprijini o aplicare coerentă între statele membre a acestei dispoziții importante din noile norme ale UE privind drepturile de autor. Articolul 17 prevede că prestatorii de servicii online de partajare de conținut trebuie să obțină o autorizație din partea titularilor de drepturi pentru conținutul încărcat pe site-ul lor web. În cazul în care nu se acordă o astfel de autorizație, aceștia trebuie să ia măsuri pentru a evita încărcarea neautorizată de conținut. Orientările oferă indicații practice cu privire la principalele dispoziții ale articolului 17, ajutându-i pe actorii de pe piață să respecte mai bine legislațiile naționale în ceea ce privește punerea în aplicare a acestor dispoziții.
Orientările țin seama de punctele de vedere colectate de la părțile interesate și de la statele membre care au participat la reuniunile organizate de Comisie și au discutat despre cele mai bune practici în materie de cooperare între platformele online de partajare de conținut și titularii de drepturi.
Noua Directivă privind programele de televiziune și de radio
Noile norme ale Directivei privind programele de televiziune și radio asigură accesul cetățenilor UE la o gamă mai largă de programe online și la nivel transfrontalier. Directiva facilitează punerea la dispoziție de către operatorii de radiodifuziune a anumitor programe prin intermediul serviciilor de televiziune în direct sau în reluare în toate statele membre, asigurând, în același timp, plata corespunzătoare a creatorilor pentru utilizarea conținutului lor. Directiva simplifică, de asemenea, normele privind distribuirea unui număr mai mare de canale de radio și de televiziune de către operatorii care retransmit programe.
Context
În septembrie 2016, Comisia Europeană a propus modernizarea normelor UE privind drepturile de autor ca parte a pieței unice digitale, pentru a se asigura că acestea sunt adecvate pentru era digitală. Directivele au fost adoptate în aprilie 2019. În prezent, statele membre trebuie să notifice Comisiei legile prin care transpun cele două directive. Comisia va analiza textele legislative după ce vor fi primit notificări în acest sens.
Orientările privind articolul 17 din Directiva privind drepturile de autor au scopul de a sprijini statele membre să pună în aplicare noile norme privind utilizarea conținutului protejat de către prestatorii de servicii online de partajare de conținut și să încurajeze dezvoltarea pieței licențelor între titularii de drepturi și prestatorii de servicii online de partajare de conținut, asigurând un echilibru adecvat între diferitele drepturi fundamentale ale utilizatorilor și ale titularilor de drepturi. Pentru a le oferi statelor membre cele mai bune orientări, Comisia a organizat un dialog cu părțile interesate pentru a discuta despre cele mai bune practici de cooperare între platformele online de partajare de conținut și titularii drepturilor de autor.
Acest dialog cu părțile interesate, desfășurat în perioada octombrie 2019-februarie 2020, a reunit reprezentanți ai titularilor de drepturi, ai prestatorilor de servicii online de partajare de conținut, ai consumatorilor, ai utilizatorilor și ai organizațiilor de apărare a drepturilor fundamentale, care au făcut schimb de opinii și au discutat despre posibilele soluții practice de aplicare a articolului 17. Pentru a finaliza dialogul cu părțile interesate, Comisia a organizat o consultare scrisă specifică în perioada iulie-septembrie 2020. Diferitele elemente ale orientărilor au fost, de asemenea, discutate cu statele membre în cadrul Comitetului de contact pentru drepturile de autor, în urma consultării din vara trecută.