România are vinuri de cinci stele, spun cei mai importanți maestri ai vinului din lume, care s-au aflat, zilele trecute, în Transilvania pentru a selecta cele mai bune licori din România și Moldova.
Surpriza a fost faptul ca notele maxime le-au obținut vinurile producătorilor mici, care încep astfel să-și impună filozofia: calitate, nu cantitate. Preferințele celor opt maeștri vor constitui un ghid care să îi ajute pe oameni să aleagă vinul cel mai bun.
La Valea Verde, în satul Cund din judetul Mures, opt dintre cei mai mari specialiști ai lumii în vin au evaluat aproape 250 de vinuri de top din România și Rep. Moldova.
„Au apărut foarte mulți producători noi în ultimii ani și care încă experimentează. Nu spun că deja nu aveți vinuri bune, dar cred că mai aveți încă lucruri bune de arătat„, consideră Caroline Gilby master of wine Marea Britanie.
Unul dintre cele mai bune vinuri din acest an a fost ales un cupaj de Feteasca Neagră cu Merlot din zona viticolă Colinele Dobrogei, produs de un viticultor din Franța, mutat pe meleagurile noastre.
„Simți strugurii, simți prospetimea, simți aciditatea și simți plăcerea și îl apreciezi. Important pentru vinul românesc să fie o expresie a teritoriului, care trebuie să fie unică„, susține master of wine Italia, Helmuth Koecher.
Iar rezultatele degustărilor de la Cund se vor regăsi într-un ghid al vinului, „The Wine Book of Romania”, primul proiect care reunește vinurile din zonele viticole ale celor două țări, ghid care va fi lansat în martie 2016.