După un an și jumătate de negocieri, Danemarca și SUA au convenit asupra unui acord bilateral de cooperare în domeniul apărării – DCA (Acordul de cooperare în domeniul apărării), care prevede o prezență militară americană mai puternică în zone militare din Danemarca.
„Acordul de cooperare în domeniul apărării este un acord istoric pentru Danemarca, care întărește cooperarea cu cei mai importanți aliați politici de securitate ai noștri.
O relație bilaterală puternică și o cooperare strânsă cu SUA în cadrul NATO sunt absolut esențiale pentru siguranța și securitatea noastră în Europa. Odată cu acordul, forțele americane au acces atât mai ușor, cât și mai bun în Danemarca și oferă SUA oportunitatea de a contribui într-o măsură și mai mare la asigurarea apărării noastre colective și a descurajării în Europa. O sarcină de bază pentru NATO”, spune ministrul Apărării Troels Lund Poulsen.
„Într-o lume caracterizată de incertitudine, neîncredere și confruntare, este important ca Danemarca să aibă o relație bilaterală puternică cu Statele Unite. Prin urmare, este bine pentru Danemarca și danezi să încheiem acum un acord de cooperare în domeniul apărării cu SUA. O cooperare mai strânsă cu americanii întărește securitatea europeană și arătăm că Danemarca este pregătită să-și asume responsabilitatea. Este bine atât pentru Europa, cât și pentru cooperarea în NATO”, spune ministrul danez de Externe Lars Løkke Rasmussen.
Acordul de cooperare în domeniul apărării presupune staționarea personalului și echipamentului militar american, în coordonare cu forțele armate și alte autorități daneze relevante, în anumite zone militare daneze, pentru diferite perioade de timp.
Acordul oferă apărării SUA acces la cele trei stații aeriene din Karup, Skrydstrup și Aalborg. Insulele Feroe și Groenlanda nu sunt acoperite de acord.
În ultimii ani, Statele Unite au încheiat acorduri bilaterale similare de cooperare în domeniul apărării cu o serie de aliați europeni care îmbunătățesc accesul SUA în domeniul apărării pe continentul european. Recent, atât Finlanda, cât și Suedia au semnat acorduri similare cu Statele Unite.
Următorul pas este semnarea acordului de ambele părți – cu condiția ca fiecare parte să finalizeze procesele interne necesare pentru intrarea în vigoare. Pentru partea daneză, aceasta însemnă obținerea acordului Parlamentului danez, deoarece implementarea acordului necesită anumite modificări în lege.
Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat într-o conferinţă de presă că durata iniţială a acestui acord este de 10 ani, după care poate fi revocat de oricare din părţi cu un preaviz de un an.
Acesta a mai subliniat că politica Danemarcei de a interzice staţionarea de arme nucleare pe teritoriul său rămâne neschimbată.
Un acord similar de întărire a cooperării militare cu Washingtonul, a fost semnat luni de Finlanda, care acordă acces trupelor americane în 15 baze militare finlandeze.
La începutul lunii decembrie, și Suedia a încheiat un acord similar, care deschide calea ”forţelor americane pentru a opera în Suedia, incluzând un statut juridic pentru personalul militar american, accesul la zonele de desfăşurare şi prepoziţionarea materialului militar”, conform unui comunicat al Pentagonului.